Θάνος Ξυδόπουλος
Η αύξηση της ηλικίας και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, εμπλουτισμένη με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, συγκαταλέγονται στους κινδύνους για την υγεία που κυμαίνονται από διαβήτη έως καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση περιγράφεται τώρα σε μια νέα μελέτη.
Μια διατροφή που προκαλεί παχυσαρκία προκάλεσε απότομη αύξηση στα βακτηρίδια που ανήκουν στο γένος Allobaculum, phylum Firmicutes.
Μια δίαιτα θερμιδικής πυκνότητας, που προκαλεί παχυσαρκία σε ηλικιωμένους ποντικούς, διαταράσσει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό συσχετίζεται με ανάπτυξη φλεγμονής σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.
Ο Ganesh Halade και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (UAB), στο Μπέρμιγχαμ, έχουν διερευνήσει πόσο η γήρανση και η εμπλουτισμένη με ωμέγα-6 δίαιτα επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα στο έντερο, τη δομή και τη λειτουργία του σπλήνα και την επακόλουθη ανοσοαπόκριση στην καρδιακή προσβολή, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού.
Είναι γνωστό ότι η δίαιτα αλληλεπιδρά με τα μικρόβια του εντέρου και αυτό επηρεάζει την ανοσολογική αμυντική ικανότητας του σώματος. Οι ερευνητές το εξέτασαν αυτό περαιτέρω.
Διαπίστωσαν ότι μια διατροφή που προκαλεί παχυσαρκία προκάλεσε απότομη αύξηση στα βακτηρίδια που ανήκουν στο γένος Allobaculum, phylum Firmicutes. Αύξησε, επίσης, την αναλογία των ουδετερόφιλων στο αίμα των νεαρών ποντικών.
Φλεγμονή που δεν επιλύεται
Ο σπλήνας, ένα δευτερεύον ανοσολογικό όργανο, είναι μια γνωστή δεξαμενή για λευκοκύτταρα που απελευθερώνονται έπειτα από καρδιακή βλάβη. Αυτά τα λευκοκύτταρα του σπλήνα κινούνται προς την καρδιά για να ξεκινήσει η επισκευή των ιστών και να βοηθήσουν στην επίλυση της φλεγμονής.
Ο Halade και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι η δίαιτα που προκαλεί παχυσαρκία και η γήρανση οδήγησαν στην εξάπλωση των ουδετερόφιλων και στην αλλαγή του προφίλ των λευκοκυττάρων ύστερα από καρδιακή προσβολή. Επίσης, παρατηρήθηκαν σπληνικές δομικές παραμορφώσεις σε αυτούς τους ποντικούς.
Είναι σημαντικό ότι τα νεαρά ποντίκια που τράφηκαν με τη δίαιτα που παράγει παχυσαρκία ήταν ικανά να επιλύσουν τη φλεγμονή έπειτα από καρδιακή προσβολή, παρόλο που η μικροχλωρίδα του εντέρου είχε ήδη αλλοιωθεί από τη δίαιτα. Αντίθετα, σε ηλικιωμένους ποντικούς που τράφηκαν με τη δίαιτα που προκαλεί παχυσαρκία, η καρδιακή προσβολή προκάλεσε φλεγμονή που δεν επιλύθηκε. Μια τέτοια φλεγμονή συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η διατροφή και η ηλικία είναι κρίσιμοι παράγοντες που έχουν διαφορετικό αντίκτυπο και υπογραμμίζει στη σύνδεση του σπλήνα και την καρδιά ως σύστημα επικοινωνίας μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.