Ζήσης Ψάλλας

Σε πειράματα με ποντίκια, Αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Mark Larance από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αναγνώρισαν ότι οι καθημερινές νηστείες επηρεάζουν τις πρωτεΐνες στο ήπαρ, παρουσιάζοντας απροσδόκητες επιπτώσεις στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και τον εκπληκτικό ρόλο που διαδραματίζει μια κύρια ρυθμιστική πρωτεΐνη η οποία ελέγχει πολλές βιολογικές οδούς στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική παρέμβαση για τη θεραπεία των ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του ήπατος, αλλά δεν έχουμε καταλάβει πώς η νηστεία επαναπρογραμματίζει πρωτεΐνες του ήπατος, οι οποίες εκτελούν μια ποικιλία από σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες», δήλωσε ο Δρ. Larance. «Μελετώντας τον αντίκτυπο σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα συκώτια των ποντικών, τα οποία είναι κατάλληλα ως ανθρώπινα βιολογικά μοντέλα, έχουμε τώρα μια πολύ καλύτερη κατανόηση για το πώς συμβαίνει αυτό».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη HNF4-(άλφα), η οποία ρυθμίζει μεγάλο αριθμό γονιδίων του ήπατος, παίζει έναν προηγουμένως άγνωστο ρόλο κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας.

«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι η πρωτεΐνη  HNF4-(άλφα) αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας. Αυτό έχει συνέπειες όπως η μείωση των πρωτεϊνών του αίματος που προκαλούν φλεγμονή και η μείωση της σύνθεσης της χολής. ‘Ετσι εξηγούνται μερικά από τα προηγούμενα γνωστά συμβάντα κατά τη διαλείπουσα νηστεία», είπε ο Δρ. Larance.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η νηστεία μέρα παρά μέρα -κατά την οποία δεν καταναλώθηκε καμία τροφή σε εναλλασσόμενες ημέρες- άλλαξε το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στο ήπαρ, μια γνώση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη και στη ρύθμιση του διαβήτη.

«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι αυτή η νέα γνώση σχετικά με το ρόλο της HNF4- (άλφα) σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μιμηθούμε κάποιες από τις επιδράσεις της διαλείπουσας νηστείας μέσω ρύθμισης της HNF4- (άλφα)», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης