Ζήσης Ψάλλας

Η απώλεια βάρους είναι συχνά ένας στόχος για άτομα με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν έχει γίνει σαφές ποια στρατηγική δίαιτας λειτουργεί καλύτερα για άτομα με αυτή τη μεταβολική διαταραχή.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που περιόρισαν το φαγητό μεταξύ του μεσημεριού και των 8 μ.μ. καθημερινά έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που μείωσαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων μετρώντας τις θερμίδες. Και οι δύο στρατηγικές δίαιτας προκάλεσαν παρόμοιες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μετρήσουν τις θερμίδες μακροπρόθεσμα, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι η παρακολούθηση του ρολογιού μπορεί να προσφέρει έναν απλό τρόπο μείωσης των θερμίδων και απώλεια βάρους», δήλωσε η Vicky Pavlou, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο που πραγματοποίησε τη νέα έρευνα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στις 22–25 Ιουλίου στη Βοστώνη.

Η κατανάλωση φαγητού μόνο κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου οκτώ ωρών έχει μελετηθεί στο παρελθόν για άτομα με παχυσαρκία. Ωστόσο, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ήθελαν να ανακαλύψουν εάν αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα 75 φυλετικών και εθνοτικών διαφορετικών ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 80 ετών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες: χρονικά περιορισμένη διατροφή, περιορισμός θερμίδων, ομάδα ελέγχου.

Τα άτομα στην ομάδα φαγητού με περιορισμένο χρόνο έτρωγαν μόνο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. ενώ η ομάδα περιορισμού θερμίδων μπορούσε να φάει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά μετρούσε τις θερμίδες της στην εφαρμογή για κινητά MyFitnessPal με στόχο να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων κατά 25% των θερμίδων συντήρησης -τις «θερμίδες που χρειάζονται» για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους. Η ομάδα ελέγχου συνέχισε να τρώει την κανονική της διατροφή.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένου χρόνου έχασαν το 3,5% του σωματικού τους βάρους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό θα ήταν το ισοδύναμο ενός ατόμου που ζυγίζει 100 κιλά να χάσει 3,5 κιλά. Η ομάδα περιορισμού θερμίδων δεν έχασε βάρος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (HbA1C) μειώθηκαν τόσο στην ομάδα περιορισμένου χρόνου (-0,91%) όσο και στην ομάδα περιορισμού θερμίδων (-0,95%).