Η Karen Della Corte, καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας στο Brigham Young University (BYU), υπέγραψε πρόσφατα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η οποία ανέπτυξε μια βάση δεδομένων εθνικού γλυκαιμικού δείκτη (GI) και γλυκαιμικού φορτίου (GL) για να προσφέρει πληροφορίες για την εξελισσόμενη ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν.

Ο GI είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει την ποιότητα των υδατανθράκων. Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως το λευκό αλεύρι και τα δημητριακά με ζάχαρη προκαλούν μια «ορμή ζάχαρης» που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική υγεία. Επιπρόσθετα, το GL ενσωματώνει την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται.

«Μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι τόσο οι δίαιτες υψηλού GI όσο και οι δίαιτες υψηλού GL σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους», δήλωσε η Della Corte. «Επιπλέον, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε ταχύτερη πείνα και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης η Della Corte και ο σύζυγός της, Dennis Della Corte, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο BYU, ανέπτυξαν ένα μοντέλο με δυνατότητα AI που αναλύει τα τρόφιμα με βάση το GI και το GL. Χρησιμοποίησαν την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) η οποία παρείχε δειγματοληπτική λίστα με τρόφιμα που τρώνε καθημερινά οι Αμερικανοί. Το AI ταίριαξε τα τρόφιμα από την έρευνα NHANES, με βάση τις περιγραφές των τροφίμων, με τις συσχετισμένες τιμές GI/GL. Αυτό δημιούργησε την πρώτη εθνική βάση δεδομένων γλυκαιμικού δείκτη.

«Η χρήση ανοιχτής τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων GI είναι μια νέα εφαρμογή και σηματοδοτεί μια πρόοδο στη μεθοδολογία της διατροφικής έρευνας», δήλωσε η Della Corte. «Στο μέλλον, πολλά νέα και σημαντικά ερωτήματα μπορούν τώρα να διερευνηθούν χρησιμοποιώντας αυτήν τη βάση δεδομένων που σχετίζεται με το ρόλο που παίζουν ο GI στον κίνδυνο χρόνιας νόσου στις ΗΠΑ».

Αυτή η διατροφική βάση δεδομένων επέτρεψε στην Della Corte να αναλύσει την πρόσληψη υδατανθράκων από δεδομένα που συνέλεξε από σχεδόν 10.000 τρόφιμα. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες επιταχύνθηκε και κατέστη δυνατή με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Εκτός από την ανάπτυξη της μεθοδολογίας που απαιτείται για τη δημιουργία της πρώτης εθνικής βάσης δεδομένων GI στις ΗΠΑ, η εργασία περιλαμβάνει την ανάλυση των τάσεων της ποιότητας πρόσληψης υδατανθράκων που εκτείνονται σε διάστημα δύο δεκαετιών. Περιλαμβάνει για τα κορυφαία τρόφιμα που συμβάλλουν στο GL στην αμερικανική διατροφή, όπως τα αναψυκτικά, το λευκό ψωμί, το ρύζι και οι χυμοί φρούτων.

«Ένα βασικό στοιχείο από αυτή τη μελέτη είναι η σημασία της προτεραιότητας στους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στη διατροφή. Αυτό σημαίνει να εστιάσουμε σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα που απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν τις αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», δήλωσε η Della Corte.