Θάνος Ξυδόπουλος

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του ψευδαργύρου και του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης των βακτηριακών λοιμώξεων όπως είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος (UTI: urinary tract infections).

Τα UTIs είναι μια από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις παγκοσμίως με περίπου 150 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις όπως η λοίμωξη των νεφρών και η σηψαιμία.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Queensland με επικεφαλής τον καθηγητή Matt Sweet εξέτασε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο για την καταπολέμηση του ουροπαθογόνου Escherichia coli (UPEC) – της κύριας αιτίας των UTIs.

Τοξικός ο ψευδάργυρος για τα βακτήρια

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι ο ψευδάργυρος είναι τοξικός για τα βακτηρίδια. Και επιβεβαίωσαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι γνωστά ως μακροφάγα χρησιμοποιούν τον ψευδάργυρο για να εκκαθαρίσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το UPEC έχει μια στρατηγική δύο επιπέδων για να επιβιώσει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος. Σε σύγκριση με τα μη παθογόνα βακτήρια, το UPEC μπορεί να αποφύγει την τοξικότητα του ψευδαργύρου από τα μακροφάγα και επίσης δείχνει αυξημένη αντοχή στις τοξικές επιδράσεις του ψευδαργύρου.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι θεραπείας που δεν χρησιμοποιούν αντιβιοτικά έχουν το πλεονέκτημα ότι τα βακτηρίδια δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Άρα, εάν μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τα ανοσιακά μας κύτταρα για να τα κάνουμε ισχυρότερα ή να αλλάξουμε τον τρόπο που ανταποκρίνονται, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι.

Η μελέτη εντόπισε επίσης το σύνολο των γονιδίων του UPEC που παρέχουν προστασία έναντι της τοξικότητας του ψευδαργύρου. Αυτή η γνώση παρέχει μια άλλη πιθανή οδό για την ανάπτυξη αντιμικροβιακών παραγόντων για τη θεραπεία των UTIs.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό roceedings of the National Academy of Sciences.