Μια μελέτη από University of California – Riverside δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρεάζουν γονίδια που συνδέονται όχι μόνο με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα ευερέθιστα έντερα, αλλά και με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον δυνητικό κίνδυνο COVID-19.

Μια ομάδα ποντικών ακολούθησε μια διατροφή βασισμένη σε κορεσμένα λίπη από λάδι καρύδας, μια άλλη έλαβε μονοακόρεστο, τροποποιημένο σογιέλαιο και μια τρίτη έλαβε ένα μη τροποποιημένο σογιέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά. Σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και οι τρεις ομάδες είχαν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, τη διαδικασία που μετατρέπει τη γενετική πληροφορία σε ένα λειτουργικό προϊόν, όπως μια πρωτεΐνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συζήτηση είναι ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά είναι καλύτερες για εσάς, και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ακόμη και από φυτό, είναι μια περίπτωση που δεν είναι αλήθεια», είπε η Frances Sladek, καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports σχετικά με τη μελέτη καταγράφει τις πολλές επιπτώσεις της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μερικές από τις εντερικές αλλαγές δεν εξέπληξαν τους ερευνητές, όπως σημαντικές αλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους και τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Για παράδειγμα, παρατήρησαν αύξηση του παθογόνου E. coli και καταστολή των Bacteroides, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από παθογόνα.

Άλλες παρατηρήσεις ήταν πιο εκπληκτικές, όπως αλλαγές στα γονίδια που ρυθμίζουν την ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες. «Είδαμε γονίδια αναγνώρισης προτύπων, αυτά που αναγνωρίζουν μολυσματικά βακτήρια, να δέχονται ένα χτύπημα. Είδαμε τα γονίδια σηματοδότησης κυτοκινών να δέχονται χτύπημα -τα οποία βοηθούν το σώμα να ελέγξει τη φλεγμονή», είπε η Sladek.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη εργασία της ομάδας με το σογιέλαιο τεκμηριώνει τη σύνδεσή του με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, και οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου για COVID. Αυτό το έγγραφο δείχνει τώρα ότι και οι τρεις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν την έκφραση του ACE2 και άλλων πρωτεϊνών του ξενιστή που χρησιμοποιούνται από τις πρωτεΐνες ακίδας του κορωνοϊού Sars-Cov-2 για να εισέλθει στο σώμα.

Όσον αφορά τις επιδράσεις στην έκφραση των γονιδίων, το λάδι καρύδας έδειξε τον μεγαλύτερο αριθμό αλλαγών, ακολουθούμενο από το μη τροποποιημένο σογιέλαιο. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ελαίων σόγιας υποδηλώνουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο μη τροποποιημένο σογιέλαιο, κυρίως το λινολεϊκό οξύ, παίζουν ρόλο στην αλλαγή της γονιδιακής έκφρασης.

Οι αρνητικές αλλαγές στο μικροβίωμα σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο έντονες στα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα με σογιέλαιο. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως τεκμηριώσει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την υψηλή κατανάλωση σογιέλαιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδιαφέρον ότι στην τρέχουσα εργασία τους ανακάλυψαν επίσης ότι η έκφραση πολλών γονιδίων νευροδιαβιβαστών άλλαξε από τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενισχύοντας την ιδέα ενός άξονα εντέρου-εγκεφάλου που μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για το σογιέλαιο και όχι για άλλα προϊόντα σόγιας, το τόφου ή τους κόκκους σόγιας. «Υπάρχουν μερικά πολύ καλά πράγματα σχετικά με τη σόγια. Αλλά η υπερβολική ποσότητα από αυτό το λάδι απλά δεν είναι καλό για εσάς», δήλωσε ο μικροβιολόγος Poonamjot Deol, ο οποίος ήταν ο πρώτος συγγραφέας της τρέχουσας μελέτης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης