Ζήσης Ψάλλας

Η επιστήμη δείχνει ότι αφού χαθούν κιλά με δίαιτα, η ανάκτηση βάρους με την πάροδο του χρόνου είναι συνηθισμένη. Τώρα μια μελέτη έχει συγκεντρώσει νέα δεδομένα σχετικά με αποτελεσματικές στρατηγικές για την αποτροπή της ανάκτησης του βάρους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε χιλιάδες συμμετέχοντες στο πρόγραμμα WW (WeightWatchers). Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από εκτενή ερωτηματολόγια, τα οποία διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες από το 2019-2020, τα οποία ερευνούσαν συμπεριφορές, στόχους, επιτυχίες και αποτυχίες.

Η Suzanne Phelan, καθηγήτρια κινησιολογίας και δημόσιας υγείας συμμετείχε στη συγγραφή του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Jacqueline F. Hayes, επίκουρη καθηγήτρια και κλινική ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Μπράουν. Συμμετείχε επίσης ο Gary Foster, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του WW, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στην ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Το ερώτημα είναι: Τί κάνουν οι άνθρωποι που έχουν διατηρήσει με επιτυχία την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα; Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς για να βοηθήσουμε άλλους που περνούν από ένα παρόμοιο ταξίδι να είναι πιο επιτυχημένοι;

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα άτομα που διατήρησαν με επιτυχία την απώλεια βάρους έκαναν τα εξής:

  • συνέχισαν τις προσπάθειες απώλειας βάρους εφόσον είχαν περιορισμένα κέρδη.
  • έλεγχαν το βάρος τους συχνά
  • χρησιμοποίησαν δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων για να επιστρέψουν στο σωστό βάρος.

Η μελέτη αξιολόγησε 2.457 μέλη που έχασαν κατά μέσο όρο 57,9 κιλά και κράτησαν το χαμηλό βάος για περισσότερα από 3,5 χρόνια. 

Οι μακροχρόνιοι διατηρητές της απώλειας βάρους που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: το 48% που διατήρησε την απώλεια βάρους, το 29% ανέφερε κέρδη και ζημίες και το 23% ανέφερε σταδιακή ανάκτηση.

Οι ερωτηθέντες χρησιμοποίησαν με επιτυχία στρατηγικές όπως: «καταγραφή θερμίδων, καθορισμός στόχου θερμίδων, αυτοζύγιση και παρακολούθηση βάρους και άσκηση. Οι οπισθοδρομήσεις είναι αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είπαν οι ερευνητές, αλλά η εφαρμογή χρήσιμων στυλ σκέψης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανέλθουν σε καλό δρόμο.

Αν ο αριθμός ανεβαίνει στην ζυγαριά, μια αρνητική σκέψη θα ήταν «θα ξαναπάρω τα κιλά». Αντίθετα, αυτοί που διατηρούν το βάρους τους είναι πιο αισιόδοξοι και λένε «το έχω, αυτό είναι ένα πισωγύρισμα, αλλά είναι προσωρινό».