Ζήσης Ψάλλας

Σε μια νέα μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, της American Heart Association (AHA), οι ερευνητές εξέτασαν 16 μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στην κατανάλωση του ελαίου καρύδας. Διαπίστωσαν ότι το έλαιο καρύδας αύξησε την LDL, την «κακή» χοληστερόλη κατά 9% σε σύγκριση με τα μη τροπικά φυτικά έλαια. 

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη από ιατρικές μελέτες ότι το έλαιο καρύδας είναι επωφελές για την υγεία. Στην πραγματικότητα η υψηλή κατανάλωση ελαίου καρύδας αυξάνει τα επίπεδα LDL-χοληστερόλης, κάτι που είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» δήλωσε ο Rob M. van Dam από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. 

Πάνω από το 80% του ελαίου καρύδας είναι κορεσμένα λίπη – πολύ περισσότερο από το βούτυρο (63%), το βόειο κρέας (50%) και το χοιρινό λίπος (39%).

Το έλαιο καρύδας διατίθεται στο εμπόριο ως υγιεινό τρόφιμο για αρκετά χρόνια. Το 2016, οι New York Times έκαναν μια δημοσκόπηση σχετικά με το εάν το λάδι καρύδας είναι υγιές και το 72% δήλωσε «ναι» . Οι διατροφολόγοι λένε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα, το 2018, ένας καθηγητής του Χάρβαρντ αναφερόμενος στο λάδι καρύδας είπε ότι είναι καθαρό «δηλητήριο» , ένα από τα «χειρότερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε».

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει συμβουλεύσει την αποφυγή του ελαίου καρύδας, λέγοντας το 2017 ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχει την ίδια θέση για τα κορεσμένα λίπη επί τουλάχιστον 30 χρόνια.

Μερικοί επέκριναν αυτές τις διαιτητικές οδηγίες, αμφισβητώντας τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών τροφών, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου καρύδας, το οποίο υποστηρίζεται ωστόσο ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης αυξάνει τη χοληστερόλη HDL.

Η κλασική θέση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ότι η χρήση ελαίου καρύδας μπορεί να είναι επικίνδυνη. «Όταν ψάχνετε για ένα λάδι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, προτιμήστε εκείνα με υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπών που μειώνουν τη χοληστερόλη» ήταν η κλασική σύσταση. Πιο πρόσφατα αναδείχθηκε η χρήση ελαιολάδου, το οποίο είναι υψηλό σε μονοακόρεστα λιπαρά.