Συχνά μιλάμε για συμπληρώματα βιταμινών αλλά είναι πιο ακριβές να τα αποκαλούμε συμπληρώματα διατροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα συμπληρώματα περιλαμβάνουν επίσης μέταλλα όπως σίδηρο και ασβέστιο εκτός από βιταμίνες, ακόμα κι αν φέρουν την ετικέτα πολυβιταμίνες.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Περιλαμβάνουν απομόνωση από φυτά και ζώα, παραγωγή από μικροοργανισμούς και σύνθεση σε δοκιμαστικό σωλήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις στη συνέχεια εκχυλίζονται, απομονώνονται και καθαρίζονται. Όταν αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε κάποιο είδος δοκιμής και πιστοποίησης από τρίτους, όπως αυτό από την USP, τη Φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Pharmacopeia).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιοδιαθεσιμότητα ενός θρεπτικού συστατικού, δηλαδή το πόσο απορροφάται στο σώμα σας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βιοδιαθεσιμότητα έχει να κάνει με τη μορφή σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή με ποια άλλα θρεπτικά συστατικά καταναλώνονται ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, λόγω των διαφορών στη χημική μορφή, ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τα ζωικά παρά από τα φυτικά τρόφιμα. Η βιοδιαθεσιμότητά του αυξάνεται εάν υπάρχει μια καλή πηγή βιταμίνης C που καταναλώνεται περίπου την ίδια ώρα. Ομοίως για το ασβέστιο, απορροφάται καλύτερα από τα γαλακτοκομικά παρά από τα φυτικά τρόφιμα, αλλά η έκταση της απορρόφησης εξαρτάται κατά πολύ από την παρουσία της βιταμίνης D.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων μπορεί να αλλάξει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Ένα υψηλότερο ποσοστό των καροτενοειδών που μετατρέπουμε σε βιταμίνη Α είναι διαθέσιμο όταν τροφές όπως τα καρότα και οι ντομάτες μαγειρεύονται αντί να καταναλώνονται ωμά. Αντιθέτως, το υπερβολικό ψήσιμο των λαχανικών μπορεί να καταστρέψει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C λόγω της θερμότητας και η έκθεση του γάλακτος στο φως μπορεί να καταστρέψει τη ριβοφλαβίνη, εξ ου και τα αδιαφανή δοχεία γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, απορροφούμε όσο θρεπτικό συστατικό χρειαζόμαστε από τα τρόφιμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνθετική μορφή ενός θρεπτικού συστατικού είναι πιο βιοδιαθέσιμη από τη φυσική μορφή, όπως το φυλλικό οξύ που προστίθεται στα προϊόντα ψωμιού και στο ρύζι έναντι του φολικού οξέος που υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια.

Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, για πολλούς λόγους, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά από τροφές και τους χυμούς που αποτελούν και όχι από συμπληρώματα. Η κατανάλωση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου βασισμένου στα τρόφιμα καθιστά πιο πιθανό ότι θα ικανοποιήσετε όλες τις ανάγκες σας σε βιταμίνες και βασικά μέταλλα και σας αποτρέπει να λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαμορφώσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που να συνάδει με τις προσωπικές προτιμήσεις. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, όσπρια (φασόλια), ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και, αν θέλετε, άπαχο κρέας. Οι καλές επιλογές είναι χαμηλές σε πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και επεξεργασμένα δημητριακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης