Ζήσης Ψάλλας

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Iris Shai του Ben-Gurion University of the Negev, στο Ισραήλ, δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης στο σωματικό λίπος χρησιμοποιώντας απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Οι ερευνητές διεξήγαγαν σαρώσεις MRI πλήρους σώματος 278 παχύσαρκων ατόμων, κατά τη διάρκεια και μετά μια δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών για την ανάλυση των επιδράσεων δύο καθεστώτων διατροφής στην κατανομή του σωματικού λίπους.

Η μελέτη, που ονομάστηκε CENTRAL, έδειξε ότι η μεσογειακή δίαιτα (η οποία περιέχει πολλά λιπαρά) μείωσε το λίπος γύρω από το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας περισσότερο από ό,τι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αν και η απώλεια του συνολικού βάρους ήταν παρόμοια.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η μέτρια σωματική άσκηση μείωσε την ποσότητα σπλαχνικού λίπους που αποθηκεύτηκε γύρω από το στομάχι.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η δραματική μείωση κατά 30% του λίπους στο συκώτι σε συνδυασμό με τη μέτρια απώλεια βάρους αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία.

Η υψηλή περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, το διαβήτη τύπου 2 και τη στεφανιαία νόσο. Μαζί με μέτρια απώλεια βάρους, το λίπος γύρω από την καρδιά μειώθηκε κατά 11% (περίπου 70 cc μείωση όγκου) ενώ το σπλαχνικό λίπος μειώθηκε κατά 25%. Το πάγκρεας και το λίπος των μυών μειώθηκαν μόνο κατά 1-2%.

«Η μείωση του λιπώδους ιστού του ήπατος είναι ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της μακροπρόθεσμης υγείας από τη μείωση του σπλαχνικού λίπους το οποίο πιστευόταν παλιότερο ως καλύτερος προγνωστικός παράγοντας», είπε ο Shai.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς το ηπατικό λίπος μπορεί να είναι αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, και όχι απλώς ένας παράγοντας κινδύνου. 

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σημασία της μείωσης του λίπους στο συκώτι (σε αντίθεση με το σπλαχνικό λίπος) συγκρίνοντας τα αποτελέσματα 278 υπέρβαρων ανθρώπων που ακολούθησαν δύο καθεστώτα διατροφής με μειωμένες θερμίδες: τη μεσογειακή δίαιτα και μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών. 

«Η υγιεινή διατροφή, διατηρώντας παράλληλα συνεπή μια μέτρια απώλεια βάρους, έχει πολύ πιο δραματική επίδραση στα επίπεδα του σωματικού λίπους που σχετίζονται με το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως», είπε ο καθηγητής Shai.

Η μελέτη CENTRAL συμβάλλει σε μια τεράστια βάση δεδομένων που αποτελείται από χιλιάδες εικόνες σώματος για την ανεύρεση και χαρτογράφηση των αποθέσεων λίπους στο ανθρώπινο σώμα. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology.

Πηγή: The beneficial effects of Mediterranean diet over low-fat diet may be mediated by decreasing hepatic fat content.