Ζήσης Ψάλλας
Τα άτομα που τρώνε μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που τρώνε λιγότερες μερίδες. O κίνδυνος αυξάνεται με μεγαλύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, ή μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, και αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Xiao Gu, μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αυτή η μελέτη, η οποία ανέλυσε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των συμμετεχόντων που παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει ένα μεγαλύτερο επίπεδο βεβαιότητας για τη συσχέτιση.
Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Αυτό είναι ανησυχητικό όχι μόνο επειδή η ασθένεια είναι μια σοβαρή επιβάρυνση, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 216.695 συμμετέχοντες από τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS), το NHS II και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας (HPFS). Η διατροφή αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συσχετίστηκε έντονα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο. Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.