Ζήσης Ψάλλας

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Σαν Ντιέγκο περιέγραψε πώς τα τρόφιμα όπως τα στιγμιαία νουντλς, τα ζαχαρούχα ποτά και τα κατεψυγμένα γεύματα είναι παράγοντες για ένα ταχύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ από μια μελέτη -δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους- στη Βραζιλία που εξέτασε τη διατροφή και τη γνωσική ικανότητα 10.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες, λευκές ή με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 51.

Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το 20% ή και παραπάνω των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν ταχύτερη μείωση στη γνωστική απόδοση σε διάστημα έξι έως 10 ετών σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Προηγούμενες μελέτες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν δείξει σημάδια γνωστικής έκπτωσης στο παρελθόν, συγκεκριμένα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση κατά 10% στην ημερήσια πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα; Είναι προϊόντα με πολύ λίγες βιταμίνες ή μέταλλα και συχνά περιέχουν αρώματα, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Στη λίστα περιλαμβάνονται: ψωμί, κράκερ, μπισκότα, τηγανητά σνακ, τυρί κρέμα, παγωτό, καραμέλες, αναψυκτικά και χοτ ντογκ. Τα κατεψυγμένα γεύματα είναι επίσης στην πρώτη γραμμή των επεξεργασμένων τροφίμων.

Μελέτες για την αμερικανική δίαιτα αποκαλύπτουν ότι το 58% των θερμίδων καταναλώνονται μέσω των επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016.

Η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων και της γνωστικής έκπτωσης και όχι την άμεση αιτία -υπάρχουν πολλά ζητήματα στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Η αύξηση της διαθεσιμότητας και της κατανάλωσης γρήγορων, επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων οφείλεται σε μια σειρά κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, όπως η χαμηλή πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, ο λιγότερος χρόνος για την προετοιμασία των τροφίμων από το μηδέν και η αδυναμία οικονομικών επιλογών ολικής τροφής.