Ζήσης Ψάλλας

Οι δίαιτες που αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας με υγιείς φυτικές πρωτεΐνες οδηγούν σε μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD), σύμφωνα με ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health και του Purdue University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 36 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.803 άτομα. Οι ερευνητές συνέκριναν τους ανθρώπους που έτρωγαν δίαιτες με κόκκινο κρέας με ανθρώπους που έτρωγαν περισσότερο από άλλα είδη τροφίμων (κοτόπουλο, ψάρι, υδατάνθρακες ή φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια, σόγια και καρύδια), εξετάζοντας τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, λιποπρωτεϊνών και αρτηριακής πίεσης – όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε πως όταν οι δίαιτες με κόκκινο κρέας συγκρίθηκαν με όλους τους άλλους συνδυασμούς διατροφής δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ολική χοληστερόλη, τις λιποπρωτεΐνες ή την αρτηριακή πίεση, αν και οι δίαιτες που ήταν υψηλότερες σε κόκκινο κρέας οδήγησαν σε αυξημένα τριγλυκερίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με περισσότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας όπως τα όσπρια, η σόγια και τα καρύδια είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο ολικής χοληστερόλης όσο και LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με δίαιτες που περιελάμβαναν κόκκινο κρέας.

Η φυτική διατροφή

Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών προσβολών όταν οι ξηροί καρποί και άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης συγκρίνονται με το κόκκινο κρέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι ασυνέπειες που διαπιστώθηκαν σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του κόκκινου κρέατος στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να οφείλονται, εν μέρει, στη σύνθεση της δίαιτας σύγκρισης. Οι ερευνητές πρότειναν οι μελλοντικές μελέτες να λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένες συγκρίσεις.

«Ρωτώντας ‘είναι το κόκκινο κρέας καλό ή κακό’ είναι άχρηστο», δήλωσε ο Meir Stampfer, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Πρέπει να είναι ‘σε σύγκριση με τι’. Εάν αντικαταστήσετε τα μπιφτέκια με μπισκότα ή τηγανητές πατάτες, δεν παίρνετε κάτι υγιεινότερο αλλά αν αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα καρύδια και τα φασόλια, θα έχετε όφελος για την υγεία».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης