Ζήσης Ψάλλας
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, 136 άτομα ακολούθησαν μία από τις τρεις δίαιτες μελέτης για 12 εβδομάδες.
Η μια δίαιτα αντιστοιχούσε στη μέση φινλανδική διατροφή και περιείχε περίπου 70% ζωική πρωτεΐνη -το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής πρωτεΐνης προερχόταν από προϊόντα δημητριακών. Στη δεύτερη δίαιτα, το 50% της πρωτεΐνης προήλθε από φυτικά προϊόντα και το 50% από ζωικά προϊόντα. Η τρίτη δίαιτα περιείχε 30% ζωική πρωτεΐνη και 70% φυτική πρωτεΐνη.
Οι πηγές των ζωικών πρωτεϊνών, τόσο του κόκκινου όσο και του λευκού κρέατος, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αντικαταστάθηκαν εν μέρει, με φυτικές πρωτεΐνες με την προσθήκη οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και προϊόντων δημητριακών στις δίαιτες.
Τα υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D στη Φινλανδία, αντικαταστάθηκαν εν μέρει με φυτικά ποτά που δεν ήταν εμπλουτισμένα με ασβέστιο ή βιταμίνη D.
Η ποσότητα του τυριού ήταν χαμηλότερη στις δίαιτες που περιείχαν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη.
Όλες οι δίαιτες περιείχαν την ίδια ποσότητα ψαριών και αυγών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αναδιαμόρφωση των οστών -η διάλυση και η ανακατασκευή- αυξήθηκε όταν μέρος της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή αντικαταστάθηκε με φυτική πρωτεΐνη.
Αυτή η αυξημένη ταχύτητα ανακύκλωσης μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των οστών.
Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με αυτά που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη μελέτη EPIC-Oxford, σύμφωνα με την οποία οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων σε μια περίοδο παρακολούθησης 18 ετών σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μια μικτή διατροφή.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι αλλαγές στον μεταβολισμό των οστών, καθώς και η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D προκαλούνται πιθανώς από τη χαμηλή ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων και άρα από τη χαμηλή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D.
Λόγω του σχεδιασμού της παρούσας μελέτης, οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποίησαν συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών κατά τη διάρκειά της.
“Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά εάν τα υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν αντικατασταθεί με φυτικά ποτά ενισχυμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο. Και πάλι, η μέση πρόσληψη βιταμίνης D ήταν κάτω από το συνιστώμενο επίπεδο στην ομάδα που κατανάλωνε πολλές ζωικές πρωτεΐνες, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως και στις άλλες ομάδες”, είπε η Docent Suvi Itkonen από το Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Γεωργίας και Δασοκομίας.