Θάνος Ξυδόπουλος

Διεπιστημονικοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Drexel ερεύνησαν πώς η επαφή με τη φύση -το αίσθημα σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο- ωφελεί τη διατροφική ποικιλομορφία και την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health Promotion.

«Η επαφή με τη φύση έχει συσχετιστεί με καλύτερη γνωστική, ψυχολογική και σωματική υγεία και μεγαλύτερα επίπεδα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Τα ευρήματά μας επεκτείνουν αυτόν τον κατάλογο πλεονεκτημάτων ώστε να συμπεριλάβει και τη διατροφική πρόσληψη», δήλωσε ο Brandy-Joe Milliron, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Νοσηλευτικής του Drexel.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πάνω από 300 ενήλικες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για να μετρήσει τη σύνδεσή τους με τη φύση, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και της οπτικής τους για τη φύση, καθώς και των τροφών και ποτών που είχαν καταναλώσει την προηγούμενη μέρα για να αξιολογήσει τη διατροφική τους ποικιλομορφία και να εκτιμήσει τα καθημερινά φρούτα και κατανάλωση λαχανικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με ισχυρότερη σχέση με τη φύση ανέφεραν μια πιο ποικίλη διατροφή και ότι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να επηρεάσει τις πρακτικές προαγωγής της υγείας με δύο τρόπους», είπε ο Milliron. «Πρώτον, οι παρεμβάσεις προώθησης της υγείας που βασίζονται στη φύση ενδεχομένως να βελτιώσουν τη διατροφική πρόσληψη. Και δεύτερον, η ενίσχυση των διατροφικών παρεμβάσεων με δραστηριότητες βασισμένες στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες βελτιώσεις στη διατροφική ποιότητα».

Η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα αξιοποίησης εμπειριών ή παρεμβάσεων που βασίζονται στη φύση, όπως η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου στον σχεδιασμό της πόλης, η ενσωμάτωση προγραμμάτων συνταγογράφησης της φύσης και των πάρκων στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης και η προώθηση εμπειριών με βάση τη φύση.

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους διαφορετικές κοινότητες βιώνουν και εκτιμούν τη φύση», δήλωσε ο Dane Ward, επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Πρέπει να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι διασταυρώσεις του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της φυλής, της ιστορίας (συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τη γη), της κοινωνικής συνοχής και άλλων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων επηρεάζουν την ταυτότητα της κοινότητας σε σχέση με τη φύση και τη διατροφική πρόσληψη».