Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες -ιδιαίτερα σε προστιθέμενα σάκχαρα- είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αϋπνία συχνά αντιμετωπίζεται με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή φάρμακα αλλά αυτά μπορεί να είναι δαπανηρά ή να έχουν παρενέργειες», είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης James Gangwisch, επίκουρος καθηγητής στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons

Ένας τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος εάν η πρόσληψη υδατανθράκων προκαλεί προβλήματα ύπνου είναι να αναζητήσει την εμφάνιση αϋπνίας σε άτομα με διαφορετικές δίαιτες. Στην παρούσα μελέτη, ο Gangwisch και η ομάδα του συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 50.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην Women’s Health Initiative και είχαν συμπληρώσει ημερολόγια σχετικά με το τι έτρωγαν. 

Διαφορετικά είδη και ποσότητες υδατανθράκων αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαφορετικούς βαθμούς. Οι εξαιρετικά εξευγενισμένοι υδατάνθρακες -όπως τα προστιθέμενα σάκχαρα, το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα αναψυκτικά- έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλούν ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται γρήγορα, το σώμα αντιδρά με την απελευθέρωση της ινσουλίνης και η προκύπτουσα πτώση του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο», ανέφερε ο Gangwisch.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης -ιδιαίτερα όταν τροφοδοτείται από κατανάλωση προστιθέμενων σακχάρων και επεξεργασμένων σπόρων- τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης αϋπνίας. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά και ολόκληρα φρούτα (αλλά όχι χυμούς) ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αλλά οι φυτικές ίνες σε αυτά επιβραδύνουν το ρυθμό απορρόφησής της», είπε ο Gangwisch. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο διαιτητικός ένοχος που πυροδότησε την αϋπνία των γυναικών ήταν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ραφιναρισμένων σακχάρων που δεν απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν  στο American Journal of Clinical Nutrition.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης