Η διαλείπουσα νηστεία οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές τόσο στο έντερο όσο και στον εγκέφαλο, που μπορεί να ανοίξει νέες επιλογές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Ερευνητές από την Κίνα μελέτησαν 25 εθελοντές που ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι σε μια περίοδο 62 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαλειμματικού ενεργειακού περιορισμού -ένα καθεστώς που περιλαμβάνει προσεκτικό έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και νηστεία ορισμένες ημέρες.
Όχι μόνο οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν βάρος -7,6 κιλά ή το 7,8% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο- αλλά υπήρξαν επίσης ενδείξεις μετατοπίσεων στη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παχυσαρκία και στη σύνθεση από βακτήρια του εντέρου.
«Εδώ δείχνουμε ότι μια δίαιτα διαλειμματικού ενεργειακού περιορισμού αλλάζει τον άξονα εγκεφάλου-εντέρου-μικροβίων», λέει ο ερευνητής υγείας Qiang Zeng από το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Έρευνας για Γηριατρικές Νόσους στην Κίνα.
«Οι παρατηρούμενες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό κατά τη διάρκεια και μετά την απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά δυναμικές και συνδέονται με την πάροδο του χρόνου».
Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές και αν το έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο ή το αντίστροφο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά, επομένως η θεραπεία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής.
Οι αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, που εντοπίστηκαν μέσω σαρώσεων λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), ήταν σε περιοχές που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της όρεξης και του εθισμού -συμπεριλαμβανομένης της κάτω μετωπιαίας τροχιακής έλικας.
Επιπλέον, οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, που αναλύθηκαν μέσω δειγμάτων κοπράνων και μετρήσεων αίματος, συνδέθηκαν με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Για παράδειγμα, τα βακτήρια Coprococcus και Eubacterium hallii συσχετίστηκαν αρνητικά με τη δραστηριότητα στην αριστερή κάτω μετωπιαία τροχιακή έλικα, μια περιοχή που εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης της θέλησής μας όταν πρόκειται για την πρόσληψη τροφής.
«Το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με έναν πολύπλοκο, αμφίδρομο τρόπο», λέει ο ιατρός Xiaoning Wang από το Κρατικό Κέντρο Γηριατρικής Κλινικής στην Κίνα.
«Η επόμενη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου και ο εγκέφαλος επικοινωνούν σε παχύσαρκους ανθρώπους, ακόμη και κατά την απώλεια βάρους», λέει ο βιοϊατρικός επιστήμονας Liming Wang από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
«Ποια συγκεκριμένα μικρόβια του εντέρου και περιοχές του εγκεφάλου είναι κρίσιμες για την επιτυχή απώλεια βάρους και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους;»