Ζήσης Ψάλλας
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε ως Reviewed Preprint στο eLife, παρουσιάζει αυτό που οι συντάκτες της περιγράφουν ως πολύτιμο εύρημα σχετικά με τη σχέση μεταξύ μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και της άσκησης με αντιστάσεις στη συσσώρευση λίπους και την ομοιόσταση της γλυκόζης, που υποστηρίζεται από αδιάσειστα στοιχεία.
Η διατροφική πρωτεΐνη παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά που ελέγχουν μια μεγάλη ποικιλία διεργασιών στο σώμα και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής. Η κατανάλωση πρωτεΐνης θεωρείται γενικά καλή, προάγοντας την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών, ειδικά όταν συνδυάζεται με άσκηση. Ωστόσο, σε άτομα με καθιστική ζωή, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και θανάτου.
«Γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και οι δίαιτες με μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων αμινοξέων προάγουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής στα ζώα και ότι ο βραχυπρόθεσμος περιορισμός της πρωτεΐνης βελτιώνει την υγεία των μεταβολικά ασθενών, ενήλικων ανθρώπων», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Michaela Trautman, από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. «Αλλά αυτό παρουσιάζει ένα παράδοξο -εάν η υψηλή διατροφική πρωτεΐνη είναι τόσο επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή συμπληρώματα πρωτεΐνης θα ήταν υπέρβαροι και θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ οι αθλητές με δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνης είναι από τους πιο μεταβολικά υγιείς».
Για να εξετάσουν την πιθανότητα η άσκηση να προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προοδευτικό πρόγραμμα προπόνησης δύναμης με βάση τις αντιστάσεις σε ποντίκια. Τα ζώα τράβαγαν ένα καρότσι που κουβαλούσε ένα αυξανόμενο φορτίο σε μια διαδρομή τρεις φορές την εβδομάδα για μια περίοδο τριών μηνών ή τράβαγαν ένα πανομοιότυπο καρότσι χωρίς φορτίο για την ίδια χρονική περίοδο. Μια ομάδα ποντικών τράφηκε με διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες (7% των θερμίδων) και μια δεύτερη ομάδα λάμβανε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (36% των θερμίδων). Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τη σύνθεση του σώματος, το βάρος και τις μεταβολικές μετρήσεις, όπως η γλυκόζη στο αίμα, των διαφόρων ομάδων.
Τα αποτελέσματα ήταν όπως περίμενε η ερευνητική ομάδα: η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μείωσε τη μεταβολική υγεία στα καθιστικά ποντίκια που δεν τραβούσαν βάρος. Αυτά τα ποντίκια απέκτησαν υπερβολική μάζα λίπους σε σύγκριση με τα ποντίκια με δίαιτα χαμηλής πρωτεΐνης.