Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας αναφέρουν ότι μόνο λίγες μέρες στέρησης ύπνου μπορούν να κάνουν κάποιον να αισθάνεται λιγότερο γεμάτος όταν τρώει. Κι αυτό διότι μεταβολίζει το λίπος των τροφών κάπως διαφορετικά.
Οι συμμετέχοντες -15 υγιείς άνδρες των 20 ετών- πέρασαν μια εβδομάδα με αρκετό ύπνο στο σπίτι τους και στη συνέχεια ελέγχθηκαν στο εργαστήριο ύπνου για 10 νύχτες. Για πέντε από αυτές τις νύχτες, πέρασαν όχι περισσότερο από 5 ώρες στο κρεβάτι το βράδυ.
Για να μάθουν πώς επηρεάζει το μεταβολισμό αυτό το δυσάρεστο πρόγραμμα, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα τυποποιημένο δείπνο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ένα μπολ με τσίλι, μετά από τέσσερις νύχτες περιορισμού του ύπνου. Ήταν πολύ ευχάριστο γεύμα -κανένας από τους εθελοντές μας δεν είχε πρόβλημα να το τελειώσει- και με πολλές θερμίδες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ένιωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι όταν έφαγαν το πλούσιο γεύμα ενώ είχαν στερηθεί τον ύπνο, σε σχέση με το όταν είχαν κοιμηθεί καλά.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός του ύπνου επηρέασε την μεταγευματική απόκριση των λιπιδίων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εκκαθάρισή τους από το αίμα μετά από γεύμα. Αυτό θα μπορούσε να προδιαθέτει τους ανθρώπους να πάρουν βάρος. “Τα λιπίδια δεν καίγονταν αλλά αποθηκεύονταν”, είπαν οι ερευνητές.
Η εβδομάδα έληξε με μια προσομοιωμένη Παρασκευή και ένα βραδινό Σαββάτου, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να περάσουν 10 ώρες στο κρεβάτι καλύπτοντας το χαμένο χρόνο ύπνου. Μετά την πρώτη νύχτα, έφαγαν ένα τελευταίο μπολ τσίλι. Παρόλο που ο μεταβολικός χειρισμός του διατροφικού λίπους των συμμετεχόντων ήταν ελαφρώς καλύτερος μετά από μια νύχτα ύπνου ανάκαμψης, δεν ήταν στο βασικό υγιές επίπεδο. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η χορήγηση περισσότερου χρόνου ανάκτησης θα άλλαζε το μέγεθος της ανάκαμψης που παρατηρήθηκε.
H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Lipid Research.