Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών από το George Washington University, βρήκε φθαλικές ενώσεις σε μεγάλη ποικιλία σε τροφές fast food.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, η ερευνητική ομάδα περιγράφει ότι συνέλεξε δείγματα φαστ φουντ από πολλά εστιατόρια και τα τέσταρε για φθαλικές ενώσεις και άλλες χημικές ουσίες που προορίζονταν να τις αντικαταστήσουν.

Οι φθαλικοί εστέρες χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν τις πλαστικές ουσίες πιο εύκαμπτες. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν επίσης να αυξήσουν την αντοχή των πλαστικών.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση φθαλικών ενώσεων μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα και κατ’ επέκταση τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι μπορούν να οδηγήσουν σε άσθμα στα παιδιά και αυξημένη παχυσαρκία.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενη εργασία που διεξήγαγαν, εξετάζοντας δείγματα ούρων εθελοντών, όπου διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο γρήγορο φαγητό, έτειναν να έχουν περισσότερες φθαλικές ενώσεις.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των επιπέδων γρήγορου φαγητού και φθαλικών ενώσεων, οι ερευνητές επισκέφτηκαν έξι εστιατόρια γρήγορου φαγητού στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και συνέλεξαν 64 είδη τροφίμων ως δείγματα δοκιμής. Ζήτησαν επίσης ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια που χρησιμοποιούσαν οι παρασκευαστές τροφίμων στις ίδιες εγκαταστάσεις και πήραν τρία από αυτά.

Κατά τη μελέτη των δειγμάτων τροφίμων, οι ερευνητές βρήκαν DnBP στο 81% των δειγμάτων και DEHP στο 70%. Σημείωσαν επίσης ότι τα τρόφιμα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων ήταν με βάση το κρέας, όπως τα cheeseburgers ή τα burritos. Η ομάδα βρήκε επίσης DINCH, DEHT και DEHA, χημικές ουσίες που έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις φθαλικές ενώσεις σε πολλά από τα δείγματα που συνέλεξαν. Σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστό εάν τέτοια υποκατάστατα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο εάν καταναλωθούν.

Οι ερευνητές δεν προσπάθησαν να ανακαλύψουν πώς οι φθαλικές ενώσεις εισέρχονταν στα φαστ φουντ, αλλά υποψιάζονται ότι είναι πιθανό από υπολείμματα σε λαστιχένια γάντια που χρησιμοποιούν οι μάγειρες που τα παρασκευάζουν. Είναι επίσης πιθανό, σημειώνουν, να προέρχονται από πλαστικές συσκευασίες.