Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health δείχνει ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ρίχνει φως στο πώς οι διατροφικές μας προτιμήσεις επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά επίσης την υγεία του εγκεφάλου.

Οι διατροφικές επιλογές ενός μεγάλου δείγματος 181.990 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου αναλύθηκαν με βάση μια σειρά φυσικών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένων της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών του αίματος, της απεικόνισης του εγκεφάλου και της γενετικής -αποκαλύπτοντας νέες ιδέες για τη σχέση μεταξύ διατροφής και γενικής ευεξίας.

Οι διατροφικές προτιμήσεις κάθε συμμετέχοντα συλλέχθηκαν μέσω ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου, το οποίο η ομάδα κατηγοριοποίησε σε 10 ομάδες (όπως αλκοόλ, φρούτα και κρέατα). Ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται μηχανική μάθηση βοήθησε τους ερευνητές να αναλύσουν το μεγάλο σύνολο δεδομένων.

Μια ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία, ανώτερες γνωστικές λειτουργίες και ακόμη υψηλότερες ποσότητες φαιάς ουσίας του εγκεφάλου -που συνδέεται με τη νοημοσύνη- σε σύγκριση με λιγότερο ποικίλη διατροφή.

Η μελέτη τόνισε επίσης την ανάγκη για σταδιακές διατροφικές τροποποιήσεις, ιδιαίτερα για άτομα που είναι συνηθισμένα σε εξαιρετικά εύγευστα αλλά διατροφικά ανεπαρκή τρόφιμα. Μειώνοντας σιγά σιγά την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα μπορεί να έλκονται από τη φύση τους προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου, πιστεύουν οι επιστήμονες, δείχνοντας πώς ένας συνδυασμός γενετικών προδιαθέσεων και επιλογών τρόπου ζωής διαμορφώνει την ευημερία.

Ο κύριος συγγραφέας, καθηγητής Jianfeng Feng, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας προτιμήσεων για υγιεινά τρόφιμα νωρίς στη ζωή, λέγοντας: «Η ανάπτυξη μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη. Για να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν ποικίλα θρεπτικά γεύματα και να καλλιεργούν ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική υγεία».

Αντιμετωπίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις της έρευνας, ο καθηγητής Feng τόνισε τον ρόλο της δημόσιας πολιτικής στην προώθηση προσιτών επιλογών υγιεινής διατροφής.

«Δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεαστούν από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν εμποδίζει τα άτομα να υιοθετήσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό προφίλ», δήλωσε.