Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE από ερευνητές Macquarie University, στην Αυστραλία, οι νέοι ενήλικες με κατάθλιψη, των οποίων η διατροφή είναι συνήθως ανθυγιεινή, είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα αφότου ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή για τρεις εβδομάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής την Δρ. Heather Francis, λέκτορα στην κλινική νευροψυχολογία, μελέτησαν 76 φοιτητές, ηλικίας 17-35 ετών που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης μέτριας έως μεγάλης κλίμακας και ακολουθούσαν μια κακή διατροφή σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Οδηγό Υγιεινής Διατροφής (υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά).

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα “αλλαγής διατροφής” ή σε μια ομάδα “συνήθους διατροφής”. Η ομάδα αλλαγής διατροφής έλαβε σύντομες οδηγίες για τη βελτίωση της διατροφής της, καθώς και κουπόνια αγοράς φρούτων και λαχανικών. Κάθε μέλος της ομάδας έλαβε επίσης δύο μεταγενέστερες τηλεφωνικές κλήσεις. Η ομάδα της συνήθους διατροφής απλώς επέτρεψε για εξετάσεις τρεις εβδομάδες μετά. Πριν και μετά την παρέμβαση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων για την κατάθλιψη, το άγχος και τη συνολική διάθεση καθώς και την απόδοσή τους σε διάφορα μαθήματα μάθησης και συλλογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος των τριών εβδομάδων, η ομάδα αλλαγής διατροφής είχε διατηρήσει με επιτυχία μια υγιεινή διατροφή και παρουσίασε σημαντική βελτίωση στη διάθεση, με τα αποτελέσματα της κατάθλιψης να μετατοπίζονται στο φυσιολογικό εύρος. Οι βαθμολογίες κατάθλιψης της άλλης ομάδας παρέμειναν σταθερές στη μέτρια έως υψηλή περιοχή. Η ομάδα αλλαγής της διατροφής έδειξε σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες άγχους από την άλλη ομάδα.

Οι συγγραφείς εξέτασαν 33 από τους συμμετέχοντες της ομάδας αλλαγής της διατροφής μετά από τρεις μήνες. Σε αυτό το μικρό δείγμα, διαπίστωσαν ότι ενώ μόνο το 21% των συμμετεχόντων διατήρησε πλήρως την υγιεινή διατροφή, εκείνοι που το έκαναν βελτίωσαν τη διάθεσή τους.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η τροποποίηση της δίαιτας για τη μείωση της πρόσληψης τροφής και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, ψαριών και ελαιολάδου βελτίωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους νέους ενήλικες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης