Ζήσης Ψάλλας

Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά (κυρίως με πλήρη λιπαρά), τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα ψάρια συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η προσθήκη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή δημητριακών ολικής αλέσεως είχε μικρή επίδραση στα αποτελέσματα.

«Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο με τη συμβουλή εδώ και χρόνια να μειώσουν οι άνθρωποι τα κορεσμένα λιπαρά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Andrew Mente του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού, στο Πανεπιστήμιο McMaster, στον Καναδά. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των προστατευτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί (συχνά αποφεύγονται ως πολύ ενεργειακά πυκνά), τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, αντί για τον περιορισμό των γαλακτοκομικών (ειδικά με πλήρη λιπαρά) σε πολύ χαμηλές ποσότητες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έως και δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, κυρίως με πλήρη λιπαρά, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι σύμφωνο με τη σύγχρονη διατροφική επιστήμη που δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα με πλήρη λιπαρά, μπορεί να προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το μεταβολικό σύνδρομο».

Η μελέτη εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ μιας νέας βαθμολογίας διατροφής και των αποτελεσμάτων υγείας σε έναν παγκόσμιο πληθυσμό. Μια βαθμολογία υγιεινής διατροφής δημιουργήθηκε με βάση έξι κατηγορίες τροφών που η καθεμία έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Η διατροφή PURE περιελάμβανε 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα, 2-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα, 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα, 7 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, 2-3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα και 14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως πλήρων λιπαρών αλλά χωρίς βούτυρο ή σαντιγί) την εβδομάδα.

Βαθμολογία ήταν από 0 (άκρως ανθυγιεινή) έως 6 (η πιο υγιεινή). Η μέση βαθμολογία ήταν 2,95. Οι συσχετίσεις της βαθμολογίας με θνησιμότητα, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και ολική καρδιαγγειακή νόσο (συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου καρδιαγγειακού και μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας) δοκιμάστηκαν στη μελέτη PURE, η οποία περιελάμβανε 147.642 άτομα από τον γενικό πληθυσμό σε 21 χώρες.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 9,3 ετών, υπήρξαν 15.707 θάνατοι και 40.764 καρδιαγγειακά συμβάντα. Σε σύγκριση με τη λιγότερο υγιεινή διατροφή (βαθμολογία 1 ή λιγότερο), η πιο υγιεινή διατροφή (βαθμολογία 5 ή περισσότερο) συνδέθηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, 18% χαμηλότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και 19% χαμηλότερο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Ο Mente είπε: «Αυτή ήταν μακράν η πιο ποικιλόμορφη μελέτη των αποτελεσμάτων διατροφής και υγείας στον κόσμο και η μόνη με επαρκή εκπροσώπηση από χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Η σύνδεση μεταξύ της δίαιτας PURE και των αποτελεσμάτων υγείας βρέθηκε σε γενικά υγιείς ανθρώπους, ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, ασθενείς με διαβήτη και σε όλες τις οικονομίες».