Ζούμε σε μια εποχή που η εξατομικευμένη διατροφή είναι εφικτή χάρη στο διατροφογετικό μας προφίλ που μπορούμε να μάθουμε με ένα DNA τεστ. Έτσι να μάθουμε ποια τρόφιμα μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για εμάς. Μπορούμε, για παράδειγμα, να μάθουμε ποια θρεπτικά συστατικά είναι περισσότερο ωφέλιμα για το σώμα μας και ποια δίαιτα θα μας βοηθήσει καλύτερα στην απώλεια βάρους και επίσης αν έχουμε γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία και καρδιομεταβολικούς κινδύνους. Για τη διατροφογενετική, μιλά στο zougla.gr η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Κυρία Κόκκαλη, τί είναι η διατροφογενετική και πόσο σημαντική είναι;

Πλέον, ανάλογα με τα γονίδιά μας, μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες του οργανισμού μας. Όταν γνωρίζουμε αναλυτικά την ανταπόκριση των γονιδίων στις τροφές, τότε μπορούμε και να καθορίσουμε με ακρίβεια την εξατομικευμένη διατροφή με στόχο το αδυνάτισμα και την βελτίωση της υγείας μας. Η διατροφογενετική είναι η επιστήμη που μελετά την ευαισθησία των γονιδιών μας στα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει το DNA Test, το οποίο θα συμβάλλει στην προσπάθεια μας να αδυνατίσουμε σωστά και αποτελεσματικά, και παράλληλα θα έχουμε όλα τα στοιχεία για να προάγουμε την υγεία μας και την ευεξία μας. Η ανάλυση του DNA γίνεται εύκολα στο γραφείο ή στο σπίτι με λήψη σάλιου. Το δείγμα αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο γενετικής και τα αποτελέσματα έρχονται στα χέρια μας σε περίπου 20 μέρες. Το καλό είναι ότι γίνεται μία και μοναδική φορά και με το εξατομικευμένο report που προκύπτει από την ανάλυση, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για μια ζωή.

Υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής;

Όλα τα τρόφιμα μπορούν να υπάρχουν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Σημασία έχουν οι ποσότητες και οι συνδυασμοί. Τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα και περιέχουν πολλή ζάχαρη και πολύ αλάτι, καλό θα είναι να μην καταναλώνονται συχνά. Αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία να ξέρουμε ποια τρόφιμα έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και ποιους συνδυασμούς πρέπει να κάνουμε στα καθημερινά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε καλή υγεία και ωραίο σώμα.

«Γερνά» ο μεταβολισμός μου; Και πώς επηρεάζει αυτό το χάσιμο βάρους;

Δυστυχώς… ναι! Γερνάει και αυτός! Και όσο μεγαλώνουμε, δυσκολευόμαστε να χάσουμε κιλά. Όμως τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε την γήρανση ακολουθώντας μία πιο vegan διατροφή και υιοθετώντας μία πιο ενεργή καθημερινότητα. Δηλαδή η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού. Εξάλλου έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι υπάρχουν τρόφιμα με αντιγηραντική δράση π.χ. πράσινο τσάι, ωμό κακάο, ελαιόλαδο, κανέλα, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια.

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία;

Πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και φυσικά για σωστές διατροφικές συνήθειες στην ενήλικη ζωή. Στην παιδική ηλικία, από την βρεφική ακόμη και την νηπιακή, μπαίνουν οι βάσεις για σωστή διατροφή στο μέλλον. Επιπροσθέτως, τα παιδιά μας σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με περισσότερες ιώσεις, οπότε όσο πιο δυνατό το ανοσοποιητικό, τόσο το καλύτερο. Και φυσικά το κομμάτι της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει πάντα να απασχολεί τους γονείς. Ένα υγιές βάρος είναι πολύ βασικός παράγοντας στην υγεία του παιδιού και παράλληλα και στην καλή του ψυχολογία

Πως θα χαρακτηρίζατε σήμερα τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων;

Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω με μία λέξη τις συνήθειες των σημερινών εφήβων, γιατί συναντώ μεγάλες διαφορές. Έχω πελάτες στην εφηβική ηλικία που παρακολουθώ στο γραφείο μου και είναι εξαιρετικά συνεργάσιμοι αλλά φυσικά υπάρχει και το αντίθετο φαινόμενο. Η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για το παιδί λόγω των αλλαγών που του συμβαίνουν και αντίστοιχα η διαιτητική διαχείριση θα πρέπει να είναι η κατάλληλη. Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι ‘εκτεθειμένοι’ σε πολλούς γευστικούς πειρασμούς και γρήγορο φαγητό από ότι παλαιότερα. Επομένως, κάποιες υγιεινές επιλογές σε όλα αυτά τα ταχυφαγεία θα πρέπει να προσφέρονται σαν επιλογή σε ένα διαιτητικό σχήμα

Είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Ναι! Το πιστεύω και το εφαρμόζω κι εγώ στην καθημερινότητά μου. Ένας από τους ρόλους του διαιτολόγου σήμερα, είναι να βρει και να προτείνει ‘εύκολες’ και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις για υγιεινά γεύματα και σνακ. Ευτυχώς η βιομηχανία τροφίμων βοηθάει αρκετά καθώς πλέον βρίσκεις έτοιμα γεύματα (όπως λαδερά και όσπρια), φρουτοσαλάτες, έτοιμες σαλάτες λαχανικών, λαχανικά στον ατμό σε συσκευασία κατάλληλη για κατανάλωση ακόμη και στο γραφείο, ροφήματα πρωτεΐνης με βάση το αυγό, vegan και sugar free σνακ, και πολλά ακόμη. Παντού μπορείς να επιλέξεις υγιεινά τρόφιμα και φυσικά σχεδόν παντού μπορείς να έχεις και το ταπεράκι σου με το σπιτικό φαγητό. Όλα γίνονται όταν κάποιος πραγματικά το επιθυμεί.

Πιστεύετε ότι οι διαχρονικές και παραδοσιακές διατροφικές συνήθειές μας επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής μας;

Σίγουρα αλλά αυτό αλλάζει! Δηλαδή σήμερα δεν ακολουθεί ο Έλληνας την παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα, αλλά ακολουθεί μία Δυτικού τύπου διατροφή σε μεγάλο ποσοστό. Όσο μπορούμε να μείνουμε πιστοί στις παραδόσεις του τόπου μας, τόσο καλύτερη υγεία θα έχουμε και περισσότερα χρόνια θα ζήσουμε. Δηλαδή προτείνω να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι στην εποχή τους, τρόφιμα που καλλιεργούνται στην χώρα μας, να τρώμε κρέας 1-2 φορές το μήνα, να ακολουθούμε τις νηστείες της εκκλησίας (που είναι υπέροχη vegan διατροφή) και φυσικά να κινούμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε. Απλά μικρά βήματα και θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Ποιες μεθόδους θεωρείται πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η εξατομικευμένη δίαιτα είναι ο ιδανικός τρόπος! Εννοώ μία διατροφή που θα είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Μία σωστή σωματική ανάλυση, ένα λεπτομερές αιματολογικό προφίλ και ένα διατροφικό τεστ DNA θα μας δώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να σχεδιάσουμε μία τέτοια δίαιτα. Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας είναι η απόφαση και το κίνητρο, να εφαρμόσουμε αυτή την διατροφή μακροπρόθεσμα και να την υιοθετήσουμε ως μόνιμο τρόπο διατροφής. Και ας μη ξεχνάμε την γνωστή ρήση του Ιπποκράτη: ας είναι η τροφή μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας η τροφή μας!