Το beach volley είναι ένα ευχάριστο καλοκαιρινό άθληµα με πολλούς φαν. Δοκίμασέ το!
Ποιο μέρος του σώµατος γυµνάζει περισσότερο;
Το beach volley γυµνάζει όλο το σώµα αλλά κυρίως το κάτω μέρος, αφού η άσκηση στην άµµο κάνει όλες τις κινήσεις πιο δύσκολες. Έτσι δυναµώνει κατά βάση τα πόδια και βελτιώνει γενικά τη φυσική κατάσταση.
Τι εξοπλισµό χρεάζοµαι;
Το beach volley είναι από τα πιο εύκολα αθλήµατα από άποψη εξοπλισµού. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτόν της παραλίας. Ένα αθλητικό µαγιό, ένα καπέλο και γυαλιά τα οποία θα σας προστατέψουν από τον ήλιο. Αν ο καιρός δεν είναι ζεστός, φορέστε ένα ισοθερµικό κολάν και ένα top.
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες;
Συγκεκριµένοι κανόνες υπάρχουν στα επίσηµα τουρνουά, όπως ότι παίζεται με 2 άτοµα του ίδιου φύλου, σε γήπεδο 8×8 και με συγκεκριµένο ύψος φιλέ για άντρες και γυναίκες. Διοργανώνονται όµως και ερασιτεχνικά τουρνουά με πιο χαλαρούς κανονισµούς, περισσότερους παίκτες ή διαφορετικού φύλου κ.λπ. Σκοπός του παιχνιδιού σε επαγγελµατικό επίπεδο φυσικά είναι η νίκη, σε ερασιτεχνικό όµως είναι να χαρεί κανείς το παιχνίδι με τους φίλους του, γυµνάζοντας παράλληλα το σώµα του και αναπτύσσοντας δεξιότητες.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;
Το beach volley απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, εκτός από τα πολύ μικρά παιδιά γιατί είναι πιο επικίνδυνο να τραυµατιστούν. Η πιο σωστή ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί είναι τα 13, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο. Αν η φυσική μας κατάσταση το επιτρέπει, μπορούμε να παίξουµε σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πότε πρέπει να το αποφεύγω;
Τα άτοµα που πρέπει να αποφεύγουν το άθληµα είναι αυτά που έχουν ευαισθησία στην ηλιακή έκθεση.
Τι πρέπει να προσέξω;
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον ήλιο, ελεγχόµενη έκθεση, προστασία με αντηλιακό και καπέλο και πολύ καλή ενυδάτωση γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ηλίασης είναι ιδιαίτερα αυξηµένος.
Κινδυνεύω να τραυµατιστώ;
Το γύρισµα των δαχτύλων του χεριού είναι ο πιο συνηθισµένος τραυµατισµός εξαιτίας της δυνατής επαφής με την μπάλα. Συνήθεις είναι επίσης οι τραυµατισµοί από τις «βουτιές» στην άµµο, όπως και οι εξαρθρώσεις του ώµου. Και στις δύο περιπτώσεις ο πάγος και η περίδεση είναι οι πρώτες βοήθειες που χρειάζεστε και σίγουρα μετά µια επίσκεψη στον γιατρό σου.