Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια μια από τις πρώτες διατροφικές οδηγίες που δίνονταν σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης αβγών. Πόσο ένοχο όμως είναι τελικά το αβγό στην αύξηση της χοληστερόλης;

Αντικειμενικά το αβγό είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε χοληστερόλη αλλά και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα αβγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το ασπράδι των αβγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια, που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή. Κατά μέσο όρο, ένα βραστό αβγό (50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης.

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, η κατανάλωση αβγών δεν προκαλεί αντίστοιχη αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η αιτιολογία βρίσκεται στο γεγονός ότι η χοληστερόλη παράγεται ενδογενώς από τον ίδιο τον οργανισμό σε ποσοστό 80% και μόνο το υπόλοιπο 20% προσλαμβάνεται από τις τροφές. Το αβγό περιέχει επίσης και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αβγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.

Εκτεταμένη επιδημιολογική έρευνα έχει δείξει επίσης πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβγών και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Άλλωστε, τα αβγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη που μπορούν ν’ ασκήσουν προστατευτική δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, όπου η κατανάλωση αβγών φάνηκε να αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα έχει βρεθεί πως γίνεται αύξηση τόσο της LDL (κακής χοληστερόλης) όσο και της ΗDL (καλής χοληστερόλης) και άρα ο αθηρωματικός δείκτης δεν επηρεάζεται. Παράλληλα, η πρόσληψη αβγών ευνοεί το σχηματισμό ενός λιγότερο αθηρωματικού τύπου της LDL χοληστερόλης.

Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, π.χ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, συμβάλλει πολύ περισσότερο στην αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και στο καρδιαγγειακό ρίσκο.

Θα μπορούσαν λοιπόν όλοι να απολαμβάνουν τα διατροφικά οφέλη του αβγού χωρίς να ανησυχούν για την αύξηση της χοληστερόλης. Καλό θα ήταν βέβαια να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αβγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κόκκινο κρέας μέσα στην ίδια μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ταυτόχρονα με την κατανάλωση αβγών συνοδεύουμε το γεύμα μας και με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως λαχανικά ή ψωμί ολικής άλεσης τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα μείνουν πρακτικά ανεπηρέαστα.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης