Ζήσης Ψάλλας
Τα γλυκαντικά που δεν περιέχουν ζάχαρη βρίσκονται στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης για δεκαετίες. Τώρα, μια μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία για οφέλη ή κινδύνους.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει μια σειρά γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, τα οποία έχουν μικρή ή καθόλου θερμιδική αξία. Επειδή αυτές οι χημικές ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται τεχνητά γλυκαντικά, είναι σχετικά νέες, υπάρχει συζήτηση σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τις παρενέργειες τους.
Για τα περισσότερα αποτελέσματα υγείας, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και της ζάχαρηςΟρισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης από γλυκαντικά που δεν περιέχουν ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών. Τα μη σακχαρούχα γλυκαντικά έχουν επίσης εμπλακεί στον κίνδυνο του καρκίνου, αν και τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη σχέση είναι ελάχιστα.
Για μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τις υπάρχουσες μελέτες και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο The BMJ. Συνολικά, οι επιστήμονες αξιολόγησαν 56 μελέτες, κάνοντας την πιο ολοκληρωμένη επισκόπηση του θέματος μέχρι σήμερα.
Οι μελέτες που αναλύθηκαν περιελάμβαναν ενήλικες και παιδιά. Διερεύνησαν μια σειρά από παραμέτρους, όπως η στοματική υγεία, οι νεφροί, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η συμπεριφορά, η διάθεση και, κυρίως, το σωματικό βάρος.
Ίσως με έκπληξη, για τα περισσότερα αποτελέσματα υγείας, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη και εκείνων που δεν το έκαναν.
Ασαφή αποτελέσματα
Σε μερικές μικρότερες μελέτες, βρήκαν αδύναμες ενδείξεις ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη συνέβαλε στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν ήταν κάτι σημαντικό. Στα παιδιά είδαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ελαττώνουν ελαφρώς το βάρος αλλά δεν επηρέασαν τον ΔΜΣ. Όταν η ομάδα εξέτασε μελέτες που επικεντρώθηκαν σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους, δεν υπήρχαν καμιά καλή ένδειξη για οφέλη από τα μη σακχαρούχα γλυκαντικά.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τυχόν ενδείξεις παρενεργειών. Εδώ, τα δεδομένα ήταν εξίσου ασαφή. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι «δεν μπορούσαν να αποκλειστούν πιθανές βλάβες».
Ανέφεραν επίσης ότι τα στοιχεία που βρήκαν ήταν κακής ποιότητας, χαρακτηρίζοντάς τα “πολύ χαμηλά έως μέτρια”.