Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Η καραντίνα γεννά αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα γεννά φόβο και ο φόβος φέρνει θυμό. Ο θυμός, φέρνει οργή και η οργή φέρνει βία. Η βία, γεννά το έγκλημα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα είναι, όχι μόνο να περιοριστεί η πανδημία, να εξαλείψουμε δηλαδή τα κρούσματα, και η οικονομία να κάνει επανεκκίνηση, αλλά και το πώς θα βγούμε αλώβητοι από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Αλώβητοι ψυχολογικά και ψυχικά, τόσο κατά τη διάρκεια του αναγκαστικού εγκλεισμού, όσο και μετά, που θα επιστρέψουμε στη ρουτίνα μας.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες, όπως είναι λογικό, η χρήση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί ραγδαία: Οι πολίτες καταφεύγουν στον παγκόσμιο ιστό για να ενημερωθούν πρωτίστως, να δραστηριοποιηθούν και να καλύψουν φυσικά την πάγια ανθρώπινη ανάγκη τους που υπονομεύεται αυτό το διάστημα: να επικοινωνήσουν.

Κι εδώ όμως, χρειάζεται πολλή προσοχή. Τόσο για την ψυχική μας ασφάλεια, όσο και για την οικονομική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr προσκάλεσε στο στούντιο την Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), που είναι επίσης Κλινική Εγκληματολόγος – Σύμβουλος Οικογένειας και Υποστήριξης Θυμάτων, καθώς και Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex. 

Δείτε τη συνέντευξη:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Ιωάννου μας μεταφέρει τη νέα κατάσταση που διαπιστώνεται στις συνήθειες των ανθρώπων, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην εξάλειψη όσο το δυνατόν των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να έχει ο εγκλεισμός στο σπίτι. Δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά, φυσικά…

 

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, «ο ψυχολογικός αντίκτυπος από την καραντίνα είναι μεγάλος και η επίδραση του ανιχνεύεται μακροπρόθεσμα. Άτομα που είχαν ούτως ή άλλως ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο»…

Υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχολογική μας κατάσταση, και να επανέλθουμε ομαλά, αργότερα, στην καθημερινότητα μας.

Για παράδειγμα, «πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στο σπίτι όπως κάναμε συνήθως. Να οργανώνουμε τον χρόνο και τον χώρο μας όπως κάναμε και πριν τους περιορισμούς, να μην αλλάξουμε δηλαδή ραγδαία το μοτίβο συμπεριφοράς», επισημαίνει η Κέλλυ Ιωάννου.

«Και μην ξεχνάμε, η ανησυχία φέρνει την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση. Όμως, αυτή πρέπει να γίνεται από έγκυρες πηγές και να μην πηγαίνουμε στο άλλο άκρο, της υπερπληροφόρησης δηλαδή για το ζήτημα του κορωνοϊού, διότι αυτό μπορεί να επιφέρει ιδεοψυχολογικά σύνδρομα και εμμονές.

»Ήδη, παρατηρούνται πολύ αυξημένα κρούσματα ενδο-οικογενειακής βίας, αφού ο πολύς χρόνος που περνάνε τα ζευγάρια, αν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, φέρνει νεύρα και θυμό… Βεβαίως αναφερόμαστε σε προβλήματα που επιτείνονται, εφόσον προϋπήρχαν»…

Οι κανόνες ασφάλειας στον Διαδίκτυο, πιο επίκαιροι από ποτέ

Καταρχάς, σύμφωνα με την Κλινική Εγκληματολόγο, θα πρέπει να βρίσκουμε κι άλλους τρόπους να περνάμε τον χρόνο μας, και να μην κάνουμε υπερχρήση του Διαδικτύου.

«Ας εκμεταλλευθούμε τον χρόνο κάνοντας πράγματα που σκεφτόμασταν και συνέχεια αναβάλαμε. Μπορούμε να πειραματιστούμε με νέες ασχολίες, να φτιάξουμε τον χώρο μας, να αποκτήσουμε ένα νέο χόμπι εντός σπιτιού, να μιλήσουμε, έστω από μακριά, με άτομα που είχαμε χαθεί. Το σίγουρο είναι, ότι δεν πρέπει να κλειστούμε στους εαυτούς μας», επισημαίνει.

Αυτή την εποχή, το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi) λαμβάνει πολλές καταγγελίες που σχετίζονται με το κυβερνοέγκλημα, ενώ ο κόσμος στρέφει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Διαδίκτυο.

«Οι κυβερνοεγκληματίες είναι ευκαιριακοί εγκληματίες – αναλόγως των συνθηκών εφευρίσκουν τρόπους για να δημιουργούν απάτες.  Στο Ινστιτούτο ασχολούμαστε ιδιαίτερα με email «μολυσμένα» με ιό, που υποτίθεται ότι ενημερώνουν για τον κορωνοϊό , αλλά μόλις τα ανοίγει ο χρήστης του υποκλέπτουν τα δεδομένα του ή ακόμα και χρήματα. Εκμεταλλεύονται ανήθικα την ανάγκη του κόσμου για πληροφόρηση», μας ενημερώνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου.

«Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Ακούμε ειδικά τώρα καθημερινά ιστορίες που δεν πιστεύουμε ότι συμβαίνουν. Άνθρωποι σε καθεστώς απομόνωσης έχουν μεγαλύτερη την ανάγκη της επικοινωνίας. Και ανθεί ακόμα και το sextortion, δηλαδή ο εκβιασμός για τη δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, που υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ή κάποιες αφελείς – δεν είναι καθόλου λίγοι – μοιράστηκαν με ένα νέο «έρωτα» που δεν πρόλαβαν να γνωρίζουν… Όλα αυτά, τα προκαλεί η μοναξιά», τονίζει.

Η κλινική εγκληματολόγος επισημαίνει τέλος την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι κοινωνικές δομές, ώστε να μην σημειωθεί αύξηση της εγκληματικότητας μετά το τέλος της καραντίνας, ενώ υπενθυμίζει ότι η συνολική μας υγεία επηρεάζεται όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά κυρίως από την ψυχική μας κατάσταση.

Διαβάστε αναλυτικά τις ειδικές συμβουλές του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE) για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορωνοϊού:

Δείτε ακόμα:

Νέα τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό από το ΕΚΠΑ και το Αιγινήτειο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης