Η θαλιδομίδη, το φάρμακο που κατηγορήθηκε όσο κανένα για τις βλαβερές συνέπειες που είχε για τον άνθρωπο, φαίνεται ότι επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο της Ιατρικής μετά από περίπου μισό αιώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση επικίνδυνων ασθενειών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ότι προωθεί η Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων (Afssaps), σύμφωνα με την οποία το Νοέμβριο του 2009 πάνω από 20.000 Γάλλοι που έπασχαν από βαριές ασθένειες ακολούθησαν θεραπευτική αγωγή με βάση τη θαλιδομίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της Afssaps, Jean Marimbert, υποστήριξε ότι «ένα φάρμακο το οποίο προξένησε μεγάλο κακό στην ανθρωπότητα, τώρα χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για τη θεραπεία ανίατων -μέχρι πρότινος- ασθενειών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η θαλιδομίδη εμφανίζει θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της λέπρας αλλά και του πολλαπλού μυελώματος – μια σπάνια μορφή καρκίνου που πλήττει το μυελό των οστών.

Επίσης χρησιμοποιείται σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, αλλά και στην καταπολέμηση σοβαρών δερματοπαθειών, όπως εκείνες που προκαλεί ο ιός του AIDS (HIV).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίλογος…

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την προοπτική επανεμφάνισης της θαλιδομίδης με τρόμο. Το «φάρμακο-θάνατος», όπως αποκαλείται από τους πολέμιούς του, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1956 ως καταπραϋντικό, προκειμένου να ανακουφίσει τις εγκύους από τις ναυτίες.

Οι συνέπειές του ήταν καταστροφικές: εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, γεννήθηκαν παραμορφωμένα, χωρίς άνω ή κάτω άκρα, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι το φάρμακο προκαλούσε σοβαρές μεταλλάξεις στα ανθρώπινα γονίδια, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εμβρύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντέλει, το φάρμακο αποσύρθηκε το 1961, έχοντας ωστόσο δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά παραμορφωμένων παιδιών, που έμειναν γνωστά στην Ιστορίας ως τα «παιδιά της θαλιδομίδης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης