Θάνος Ξυδόπουλος

Μια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η καταστολή ενός μορίου (πρωτεΐνη) που ονομάζεται Ρούμπικον (Rubicon) θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός νέος στόχος για θεραπείες που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης στους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοφαγία είναι ένας σημαντικός βιολογικός μηχανισμός ανακύκλωσης που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της ομοιόστασης (ισορροπίας) σε όλους τους τύπους ζωικών ιστών. 

Το 2009, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Tamotsu Yoshimori από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα προσδιόρισε το Ρούμπικον ως έναν πρωτεϊνικό παράγοντα που καταστέλλει την αυτοφαγία ελέγχοντας ένα συγκεκριμένο βήμα σε αυτό το βιοχημικό μονοπάτι.

Τώρα η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα έκφρασης του Ρούμπικον σε ιστούς σκουληκιών, μυγών και ποντικιών αυξάνονται με την ηλικία. Η απενεργοποίηση της παραγωγής του Ρούμπικον σε ποντίκια βοήθησε να μετριαστούν οι σχετιζόμενες με την αυτοφαγία ηπατικές νόσοι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ρούμπικον έχει συνδεθεί με την παρεμπόδιση της αυτοφαγικής διαδικασίας.

Αυτοφαγία και γήρανση

Η αυτοφαγία επιτρέπει την αποικοδόμηση κυτταρικών συστατικών που έχουν υποστεί βλάβη και συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης ποικίλων ασθενειών που σχετίζονται με το κυτταρικό στρες και τη δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και των μεταβολικών συνδρόμων. Η μειωμένη αυτοφαγία έχει συνδεθεί με επιτάχυνση της γήρανσης στα ζώα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ μια ποικιλία μεθόδων μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγία στα ηλικιωμένα ζώα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ένα σαφές εύρημα σχετικά με την υποκείμενη αιτία της φυσιολογικά μειωμένης αυτοφαγίας.

Τώρα, αυξημένα επίπεδα του Ρούμπικον βρέθηκαν σε ιστούς από οργανισμούς πολλαπλών ηλικιών (σκουλήκια, μύγες και ποντίκια). Όταν οι ερευνητές κατέστειλαν την έκφραση του Ρούμπικον, όλα τα μοντέλα οργανισμών παρουσίασαν αυξημένη αυτοφαγία, γεγονός που οδήγησε σε ελαφρώς αυξημένη διάρκεια ζωής σκουληκιών και μυγών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Communications».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης