Ζήσης Ψάλλας
Η μακροζωία των ανθρώπων σε σύγκριση με άλλα είδη, και σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους, καθορίζεται κυρίως γενετική;
Διαφορετικά είδη ζώων έχουν πολύ διαφορετική διάρκεια ζωής. Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας μπορεί να ζήσει για 400 χρόνια ενώ ορισμένα είδη μύγας ζουν μόνο για 5 λεπτά. Ο λόγος για αυτές τις διαφορές είναι η γενετική.
Ο καθηγητής David Gems, ειδικός στη γήρανση από το University College London, λέει ότι «στην ερώτηση, αν τα ανώτατα όρια της μακροζωίας στον άνθρωπο, ως είδος, καθορίζονται κυρίως από τη γενετική, η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα ναι».
Ο Gems λέει: «Στην ερώτηση αν οι διαφορές στη διάρκεια ζωής μεταξύ των ανθρώπων καθορίζονται κυρίως από τη γενετική, τότε η απάντηση είναι ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο».
Οι περισσότεροι από τους ειδικούς συμφώνησαν με τον Gems. Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στη μακροζωία, δεν είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας.
Η καθηγήτρια Dame Janet Thornton, ειδική στην αντιγήρανση και την κυτταρική βιολογία λέει ότι «η γενετική αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 30% του αποτελέσματος -αλλά είναι αλήθεια ότι η μακροζωία τείνει να “τρέχει” μεταξύ των οικογενειών -δηλαδή τα μέλη ορισμένων οικογενειών ζουν περισσότερο».
Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η ύπαρξη οικογενειών με μακροζωία οφείλεται στη γενετική ή το περιβάλλον, καθώς συχνά τα μέλη μιας οικογένειας υιοθετούν παρόμοιες δίαιτες και τρόπο ζωής. Η μελέτη του DNA αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις.
Η επίδραση του τρόπου ζωής στην μακροζωία είναι προφανής όταν εξετάζουμε το πώς αυξήθηκε η μέση διάρκεια ζωής λόγω της αυξημένης προσβασιμότητας σε καθαρό νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να συνδέεται με τη μακροζωία.
Ένας άλλος παράγοντας του τρόπου ζωής είναι η άσκηση. Ακόμη και η ελαφριά άσκηση για 15 λεπτά την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 3 χρόνια.
Η ατομική μακροζωία επηρεάζεται σαφώς από τη γενετική, αλλά όχι κυρίως. Η καθηγήτρια Lorna Harries, ειδική στη γενετική και τη βιολογία των κυττάρων από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ λέει ότι «η γενετική μπορεί να σας προετοιμάσει για μια μακρά ζωή, αλλά πρέπει να κάνετε τα σωστά πράγματα για να το επιτύχετε».