Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής του ανθρώπου πιθανότατα είναι γύρω στα 150 χρόνια. Η έρευνα αξιοποιεί την ιδέα της βιολογικής γήρανσης, δηλαδή το πόσο γρήγορα επιδεινώνεται το σώμα μας, το οποίο μπορεί ή όχι να ταιριάζει με τη χρονολογική μας ηλικία (πόσα γενέθλια έχουμε γιορτάσει). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περδιοδικό Nature Communications.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο για να ερμηνεύσουν τις διακυμάνσεις στον αριθμό διαφόρων ειδών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα ένα μέτρο που ονομάζεται δείκτης δυναμικής κατάστασης του οργανισμού (DOSI: dynamic organism state indicator). Με την πάροδο του χρόνου, δείχνει την ανθεκτικότητα του σώματός μας να πέφτει αργά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουμε από ασθένειες και τραυματισμούς όταν είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Υποθέτοντας ότι μπορούμε να αποφύγουμε ασθένειες και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ο δείκτης DOSI είναι μια αξιόπιστη μέθοδος για να δείξουμε πότε αυτή η ανθεκτικότητα θα τελείωνε, λένε οι ερευνητές.
Αναλύθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κυττάρων αίματος σε πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα που ελήφθησαν από ερευνητικές βάσεις δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και δεδομένα μετρήσεων βημάτων σε 4.532 άτομα για τη μέτρηση του ποσοστού μείωσης της φυσικής κατάστασης στο ανθρώπινο σώμα.
Οι μετρήσεις των αιμοσφαιρίων θα μπορούσαν να δείχνουν μια σειρά προβλημάτων στο σώμα. Για να διασφαλίσουν ότι ήταν ένας καλός γενικός δείκτης γενικής υγείας και ανάκαμψης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα μετρήσεων βημάτων για να ελέγξουν ξανά τη σκέψη τους.
Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση θεραπειών που μπορούν να στοχεύουν ασθένειες χωρίς να επηρεάζουν τη βιολογική αντίσταση.
Η νέα ανάλυση είναι γενικά σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες που ανέφεραν ως μέγιστη διάρκεια ζωής περίπου τα 120-140 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη ηλικία που έχει καταγραφεί είναι 122 χρόνια και 164 ημέρες -τόσο έζησε η Γαλλίδα Jeanne Calment. Αυτό που θέτει η μελέτη είναι ότι χωρίς κάποιες αρκετά ριζοσπαστικές αλλαγές στο σώμα μας σε θεμελιώδες επίπεδο, θα ήταν δύσκολο να επεκταθεί η ζωή μας.