Ζήσης Ψάλλας
Αυτό που τρώμε είναι ένα καυτό θέμα μελέτης και η κατανάλωση κρέατος τοποθετείται συχνά κάτω από το μικροσκόπιο. Μια μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 100.000 Αμερικανούς για πέντε χρόνια διαπίστωσε ότι οι μη κρεατοφάγοι ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν – από οποιασδήποτε αιτία – κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης από αυτούς που έτρωγαν κρέας. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα αισθητό στους άνδρες.
Ορισμένες μετα-αναλύσεις, οι οποίες συνδυάζουν δεδομένα από διάφορες μελέτες, έχουν επίσης δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε κρέας συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία και ότι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ένα άτομο ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς κρέας, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες. Ορισμένες δείχνουν ελάχιστη ή και καθόλου διαφορά στη μακροβιότητα μεταξύ των κρεατοφάγων και χορτοφάγων.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και ο καρκίνος. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι βίγκαν δίαιτες προσφέρουν ενδεχομένως προστιθέμενη προστασία σε σχέση με μια τυπική χορτοφαγική διατροφή.
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αποφυγή κρέατος αυξάνει τη διάρκεια ζωής; Η απλή απάντηση είναι, όχι ακόμα.
Σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα πλάσματα, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή μελετών που μετράνε την επίδραση στη μακροζωία. Αντί αυτού, οι επιστήμονες είτε κοιτάζουν πίσω σε υπάρχοντα αρχεία υγείας είτε προσλαμβάνουν εθελοντές για μελέτες που χρησιμοποιούν βραχύτερες χρονικές περιόδους, μετρώντας τα ποσοστά θνησιμότητας και ψάχνοντας να δουν ποια ομάδα είχε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητα.
Υπάρχουν προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση. Πρώτον, η εύρεση μιας σχέσης ανάμεσα σε δύο πράγματα – όπως η κατανάλωση κρέατος και ο πρώιμος θάνατος – δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα πράγμα προκάλεσε το άλλο. Μπορεί να φαίνεται ότι η χορτοφαγία και η μακροζωία σχετίζονται, αλλά μια διαφορετική μεταβλητή μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση. Θα μπορούσε να είναι ότι οι χορτοφάγοι ασκούνται περισσότερο, ή καπνίζουν λιγότερο ή πίνουν λιγότερο αλκοόλ.
Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε το κρέας για μια μακρά και υγιή ζωή; Από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πιθανό ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χωρίς κρέας να συμβάλει στη μακροζωία.. Αλλά υπάρχουν σίγουρα και στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με την αποφυγή κάποιων σαφέστερων κινδύνων για τη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος.