Ζήσης Ψάλλας
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Οκινάβα και του Πανεπιστημίου του Κιότο προσδιόρισαν 30 προηγουμένως μη αναφερόμενες ουσίες των οποίων η ποσότητα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας και υποδεικνύουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.
«Έχουμε ερευνήσει τη γήρανση και το μεταβολισμό για πολλά χρόνια και αποφασίσαμε να ψάξουμε για άγνωστες επιδράσεις της νηστείας στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Takayuki Teruya, πρώτος συγγραφέας της μελέτης – επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Mitsuhiro Yanagida.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, παρουσιάζει μια ανάλυση μεταβολιτών σε τέσσερα άτομα που ακολούθησαν νηστεία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν 44 μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένων 30 που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί, οι οποίοι αυξήθηκαν από 1,5 μέχρι 60 φορές μέσα σε 58 ώρες νηστείας.
Σε προηγούμενη έρευνα, οι ερευνητική ομάδα αναγνώρισε διάφορους μεταβολίτες των οποίων οι ποσότητες μειώνονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων τριών γνωστών (λευκίνη, ισολευκίνη και οφθαλμικό οξύ). Στα άτομα που κάνουν νηστεία, αυτοί οι μεταβολίτες αυξάνονται σε επίπεδο που υποδηλώνει έναν μηχανισμό με τον οποίο η νηστεία θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της μακροζωίας.
«Αυτοί είναι πολύ σημαντικοί μεταβολίτες για τη διατήρηση της μυϊκής και αντιοξειδωτικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Teruya. «Το αποτέλεσμα υποδηλώνει τη δυνατότητα ενός αναζωογονητικού αποτελέσματος λόγω νηστείας, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό».
Κατά της γήρανσης
Το ανθρώπινο σώμα τείνει να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για γρήγορη ενέργεια – όταν είναι διαθέσιμοι. Όταν λείπουν οι υδατάνθρακες, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα. Η “υποκατάσταση ενέργειας” αφήνει ένα ίχνος αποδείξεων, δηλαδή μεταβολίτες όπως βουτυρικά, καρνιτίνες και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Αυτοί οι γνωστοί δείκτες υποκατάστασης ενέργειας έχουν δειχθεί ότι συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια νηστείας.
Οι ερευνητές σημείωσαν τόσο τους καθιερωμένους δείκτες νηστείας όσο και πολλούς άλλους. Για παράδειγμα, βρήκαν μια καθολική αύξηση των ουσιών που παράγονται από τον κύκλο του κιτρικού οξέος, μια διαδικασία με την οποία οι οργανισμοί απελευθερώνουν ενέργεια που αποθηκεύεται στους χημικούς δεσμούς των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Η έντονη αύξηση δείχνει ότι, κατά τη διάρκεια της νηστείας, οι μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής που λειτουργούν σε κάθε κύτταρο δραστηριοποιούνται περισσότερο.
Η νηστεία φαίνεται επίσης να ενισχύει το μεταβολισμό της πουρίνης και της πυριμιδίνης, χημικές ουσίες που παίζουν βασικούς ρόλους στην έκφραση γονιδίων και στη σύνθεση των πρωτεϊνών.
Όταν μεταβολίζονται, η πουρίνη και η πυριμιδίνη ενισχύουν επίσης την παραγωγή αντιοξειδωτικών. Αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθεϊνηίνη (ergothioneine) και η καρνοσίνη (carnosine), βρέθηκαν να αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 58 ωρών.