Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βρήκαν έναν πιθανό νέο τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Ο Doug Mashek, καθηγητής στα τμήματα Ιατρικής και Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιοφυσικής, μαζί με τους συνεργάτες του, βρήκε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να κρατάει το κλειδί για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και τον μετριασμό των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Τα ευρήματα των τελευταίων οκτώ χρόνων με τη βοήθεια πολλαπλών επιχορηγήσεων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Molecular Cell.
Αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι το κόκκινο κρασί παρέχει σημαντικά οφέλη ως μέρος της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, επειδή περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, η οποία ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη οδό στα κύτταρα που είναι γνωστό ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής και προλαμβάνει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ωστόσο, η άρευνα στο εργαστήριο του Mashek έδειξε ότι είναι το ελαιόλαδο, ένα άλλο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, που ενεργοποιεί τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Mashek, η κατανάλωση μόνο ελαιολάδου δεν αρκεί για να αποκομίσει όλα τα οφέλη για την υγεία. Οι μελέτες της ομάδας του δείχνουν πως όταν συνδυάζεται με νηστεία και την άσκηση, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ελαιολάδου είναι πιο έντονα.
«Βρήκαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το λίπος είναι ότι πρώτα πρέπει να αποθηκεύεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια λιπιδίων, που είναι ο τρόπος με τον οποίο τα κύτταρά μας αποθηκεύουν το λίπος. Και τότε, όταν το λίπος “καίγεται” κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της νηστείας, αυτό σηματοδοτεί τα ευεργετικά αποτελέσματα πραγματοποιούνται», δήλωσε ο Mashek.
Τα επόμενα βήματα για τους επιστήμονες είναι να “μεταφράσουν” τα ευρήματα στους ανθρώπους με στόχο την ανακάλυψη φαρμάκων ή την περαιτέρω προσαρμογή διατροφικών σχημάτων που βελτιώνουν την υγεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.