Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, παρέχει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι το οξειδωτικό στρες δρα απευθείας στα τελομερή για να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση.
«Τα τελομερή αποτελούνται από εκατοντάδες βάσεις γουανίνης, οι οποίες οξειδώνονται», δήλωσε η Patricia Opresko, καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο Pitt Graduate School of Public Health.
Το ερώτημα είναι αν η οξείδωση αυτών των γουανινών στα τελομερή συμβάλλει στη συντόμευσή τους. Για να το βρει αυτό η Opresko χρειαζόταν κάποιο τρόπο να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στα τελομερή κι έτσι συνεργάστηκε με τον Marcel Bruchez, καθηγητή βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.
Μία από τις προκλήσεις της επιστήμης είναι η στόχευση της οξειδωτικής βλάβης σε συγκεκριμένα σημεία στα ζωντανά κύτταρα. Οι ερευνητές εξέθεσαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα σε μια στοχευμένη διαδικασία οξείδωσης, μιμούμενη τις συνθήκες του περιβαλλοντικού οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής και είδαν τα τελομερή να συντομεύουν με κάθε κυτταρική διαίρεση, παρά τις προσπάθειες επισκευής από την τελομεράση – το ένζυμο που επιμηκύνει τα τελομερή.
Ενώ η μείωση των τελομερών είναι κακά νέα για τα υγιή κύτταρα, η Opresko είπε, ότι η στόχευση των τελομερών μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο καταπολέμησης του καρκίνου. Κι αυτό διότι με πολύ μικρά τελομερή, τα καρκινικά κύτταρα θα σταματούσαν να διαιρούνται.
«Εάν κατανοήσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τη μείωση των τελομερών και πώς τα κύτταρα την αντισταθμίζουν» δήλωσε η Opresko, «τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση να σχεδιάσουμε στρατηγικές παρέμβασης που θα προστατεύουν τα τελομερή στα υγιή κύτταρα και θα στοχεύσουν τα τελομερή των καρκινικών κυττάρων».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cell.