Πρωτιά από το… τέλος διεκδικούν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά στη σχέση τους με την άθληση, σύμφωνα με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Μόλις το 3% των πολιτών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας δηλώνει, βάσει κοινοτικής δημοσκόπησης, πως αθλείται «τακτικά», τη στιγμή που το 15% των συμπολιτών μας δηλώνει πως αθλείται «κάπως συχνά», το 15% «σπάνια» και το 67% «ποτέ». Αθροίζοντας τα ποσοστά, καταδεικνύεται ότι το συντριπτικό ποσοστό του 97% δεν έχει και τόσο «θερμή» σχέση με τη γυμναστική.

Αντίστοιχα, υψηλά ποσοστά που μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας για άσκηση παρατηρούνται στη Βουλγαρία (58%), την Πορτογαλία και την Ιταλία (55%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στον κοινοτικό Βορά, με τους Σουηδούς στο 6%, τους Φιλανδούς στο 7% και τους Δανούς στο 18%, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 39%.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 63% επιλέγουν ως τόπο άθλησης μεταξύ κάπου σπιτιού και σχολείου, χώρου εργασίας ή καταστημάτων (31% στην ΕΕ), το 27% σε κάποιο πάρκο ή έξω στη φύση (48% στην Ε.Ε.) και το 13% σε γυμναστήριο (11% στην Ε.Ε.).

Στο μεταξύ, μόνον το 13% των Ελλήνων δηλώνει πως είναι μέλος κάποιου γυμναστηρίου, αθλητικού συλλόγου ή συλλόγου με δυνατότητα άθλησης, ενώ στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ανέρχεται στο 25%.

Αναφορικά με τους λόγους που θέτουν εμπόδια στην άθληση, οι Έλληνες σε ποσοστό 51% επικαλούνται ως βασικότερη αιτία την έλλειψη χρόνου, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ανέρχεται σε 45%.