Χρήστος Μαζάνης
Πριν μερικούς μήνες οι διοικητές των νοσοκομείων της επικράτειας, σε μία προσπάθεια του ΥΥΚΑ, για ύπαρξη διαφάνειας στην αξιολόγησή τους, υπέγραψαν μνημόνιο όπου, μεταξύ των άλλων, ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014, πλήρες «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την τριετία 2015 – 2017 (καταληκτική ημερομηνία), όπου θα στοχιοδρομούσαν την εξέλιξη και το μέλλον του νοσοκομείου που διοικούν, στα επόμενα χρόνια.
Το Business Plan ή ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός αποτελεί περιγραφή του νοσοκομείου και συμπεριλαμβάνει τις υπηρεσίες, το περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται (αγορά), το προσωπικό, την τεχνολογία και τις χρηματοοικονομικές αναλύσεις. Ουσιαστικά η έννοια του επιχειρησιακού σχεδίου αναφέρεται στην χρήση των πόρων του νοσοκομείου για την αποτελεσματική εκπλήρωση των επιθυμητών στόχων.
Η επιτυχία στην προοπτική κάθε μονάδας υγείας, στα χρόνια που έπονται, είναι αποτέλεσμα ορθολογικού σχεδιασμού. Τα νοσοκομεία, στη νέα οικονομία δεν μπορούν να παραμείνουν στατικά. Θα πρέπει να τοποθετούνται δυναμικά προκειμένου να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει ένα λεπτομερές καταγεγραμμένο επιχειρησιακό πλάνο όπου θα διατυπώνει τους απώτερους στόχους του, τις προθέσεις του, πίσω από την επίτευξη κάθε στόχου, καθώς και τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν προκειμένου να πετύχει στους στόχους του.
Πολλοί άκουσαν… αλλά ελάχιστοι συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητά και τη σπουδαιότητά του εγχειρήματος αυτού…
Η ημερομηνία έφτασε και στο Υπουργείο ανέμεναν τα επιχειρησιακά σχέδια τριετίας των διοικήσεών των νοσοκομείων της χώρας, ώστε να καταστεί εφικτό να χρησιμοποιήσουν το σύνολό τους σε ένα εκτεταμένο και συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΥ…
Όταν η ώρα έφθασε και η προθεσμία παρήλθε, μόνο ένα επιχειρησιακό σχέδιο είχε παραδοθεί στο πρωτόκολλο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας… αυτό του «Ελπίς», και μάλλον ήταν και το μοναδικό νοσοκομείο, πανελλαδικά, που τα κατάφερε στην ώρα του…
Σίγουρα, δεν θα υπήρχε λόγος να αφιερωθεί ιδιαίτερη μνεία σε αυτό το επίτευγμα, το οποίο, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται στις πάγιες υποχρεώσεις των Διοικητών Νοσοκομείων, αν δεν συνέβαιναν και κάποια άλλα γεγονότα, τα οποία και μας χαροποίησαν και μας εξέπληξαν. Το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο του «Ελπίς», όπως, μάλλον και των περισσοτέρων νοσοκομείων, που είχε εκπονηθεί από εταιρεία συμβούλων, είχε κοστίσει μία περιουσία Δεν είχε, όμως, καταφέρει να συνδέσει το παρόν, με το μέλλον, στο οποίο και αναφερόταν…
Η ιδιαιτερότητα του επιχειρησιακού σχεδίου του νοσοκομείου «Ελπίς» είναι πως ο Διοικητής του, κος Θεόδωρος Γιάνναρος, γνωρίζοντας, όντας ο μακροβιότερος όλων των Διοικητών, στην ιστορία του ΕΣΥ, πως χρήματα δεν υπάρχουν και πως όσα υπάρχουν θα πρέπει να προορίζονται, μόνο για την περίθαλψη των ασθενών, κάλεσε τους πιο έμπιστους από τους συνεργάτες του, και μέσα σε μερικούς μήνες, εντός των χρονικών προθεσμιών, εκπόνησαν, μαζί, ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο δεν κόστισε στο δημόσιο ούτε ένα ευρώ.
Εκπονήθηκε, ένα εντυπωσιακό, επεξηγηματικό, πλήρες και λεπτομερές business plan, που καταφέρνει να συνδέσει τις συνθήκες του παρόντος με τις εξελίξεις του μέλλοντος με απόλυτη λογική και συνέπεια, και το οποίο, πραγματικά, μας εντυπωσίασε!
Οι ομάδα του «Ελπίς», υπό την συνεχή καθοδήγηση του Διοικητή της, κατόρθωσε, μόνη της, με δικές της δυνάμεις, να σκιαγραφήσει την συνέχεια του νοσοκομείου «Ελπίς», μέσα στην επόμενη τριετία… μέσα κυριολεκτικά στο χωροχρόνο, και προοπτικά την συνέχεια του ΕΣΥ στη χώρα μας.
Καλό θα ήταν, ο Υπουργός Υγείας, κος Μάκης Βορίδης, να δει πως οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν, τη στιγμή που αρκετοί άλλοι σ’ αυτή τη χώρα, απλά, παραξενεύονται με αυτά που συμβαίνουν, καθημερινά, και εκπλήσσονται. Σίγουρα, προς όφελος του Υπουργείου Υγείας, της χώρας και των πολιτών θα ήταν, η υποστήριξη αυτών των τεχνοκρατών που με αυταπάρνηση συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια.