Ζήσης Ψάλλας
Μια καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε έναν κοινό ατμοσφαιρικό ρύπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες ενός παιδιού να διαγνωστεί με αυτισμό στην ηλικία των 5 ετών. Ο ρύπος αυτός είναι το μονοξείδιο του αζώτου και συνδέεται με τη ρύπανση της κυκλοφορίας των οχημάτων.
«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, οπότε η πρόληψη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lief Pagalan, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ. Πρόσθεσε, δε, ότι η αποφυγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι εύκολη, διότι είναι γύρω μας και θα πρέπει να τη δούμε ως ένα ευρύτερο ζήτημα δημόσιας υγείας.
Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του αυτισμούΠερίπου ένα στα 59 παιδιά της Αμερικής έχει κάποια μορφή αυτισμού, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν δυσκολίες κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας.
Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των συμπτωμάτων και τελευταία εστιάζουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η παρούσα μελέτη εξέτασε τα παιδιά που γεννήθηκαν στο Βανκούβερ από το 2004 έως το 2009. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την έκθεση σε τρεις κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους: το διοξείδιο του αζώτου, τα PM2.5 (μικροσκοπικά σωματίδια) και το μονοξείδιο του αζώτου. Επίσης, έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες όπως το φύλο του παιδιού, τον μήνα και το έτος γέννησης, την ηλικία της μητέρας, τον τόπο γέννησης, τη ζωή στην πόλη και το εισόδημα.
Μόνο η προγεννητική έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες για αυτισμό, ανέφερε ο Pagalan.
Τα ευρήματα
Από περίπου 132.000 παιδιά των οποίων τα αρχεία εξετάστηκαν, το 1% είχε διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού κατά τα πέμπτα γενέθλια. Το αποτέλεσμα ήταν μέτριο – μόλις 7% υψηλότερος κίνδυνος για κάθε 11 μέρη ανά δισεκατομμύριο αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου.
Αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι άλλοι τύποι ατμοσφαιρικών ρύπων ή συνδυασμοί ρύπανσης δεν αποτελούν δυνητικούς πυροδότες του αυτισμού. Αυτός είναι ένας τομέας για περαιτέρω μελέτη, σημειώνουν οι συγγραφείς. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον αυτισμό. Η έρευνα σχετικά με τους πιθανούς περιβαλλοντικούς ενόχους είναι σχετικά πρόσφατη, συνεπώς οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τις συσχετίσεις, είπε ο Pagalan. Και πρόσθεσε ότι τα νέα ευρήματα συμβαδίζουν με αυτά που προέκυψαν από μελέτες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν.
«Οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι οι περιβαλλοντικές εκθέσεις επηρεάζουν το ανοσοποιητικό ή το ενδοκρινικό σύστημα ή προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή» ανέφερε ο Pagalan. «Αυτό, με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη νευρική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «JAMA Pediatrics».