Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και του τύπου 1, που είναι γνωστός ως νεανικός διαβήτης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί και αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του νεογνικού διαβήτη, ο οποίος είναι σπάνιος και παρουσιάζεται στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι ιοί, όπως ο ιός coxsackie (κοξάκι) και η πρώιμη σίτιση με γάλα αγελάδας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ? Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 29ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της ΔΕΒΕ, που διεξάγεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονία Παλλάς).
?Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύγχρονο ιατρικό πρόβλημα με αύξηση της συχνότητας τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνο αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, του αποκαλούμενου νεανικού διαβήτη, που εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία, κυρίως στην εφηβική. Ο παιδικός διαβήτης είναι αρκετά συχνός και αφορά το 10% του υποτιθέμενου διαβητικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς το 10%, δηλαδή πάνω από 100.000, πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και αύξηση του νεογνικού διαβήτη που παρουσιάζεται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και αυτό φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα? ανέφερε ο κ Διδάγγελος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ