Ζήσης Ψάλλας
Κινητοποιώντας κάποια φυσικά μόρια του σώματος μέσω μιας μικρής συσκευής εισπνοής, οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία με αύρα μπορούν είτε να μειώσουν τη φαρμακευτική αγωγή είτε να την εγκαταλείψουν εντελώς. Αυτό φάνηκε από μια μικρή πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cephalalgia».
Έντεκα ασθενείς συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη και τώρα θα ακολουθήσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή. Η μελέτη περιέλαβε ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία με αύρα, κατά την οποία εμφανίζονται αισθητικές ή οπτικές διαταραχές πριν αρχίσουν οι επίπονοι πονοκέφαλοι.
Επικεφαλής ερευνητής ήταν ο Troels Johansen, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας.
Ο Johansen εξήγησε ότι οι ημικρανίες συμβαίνουν ως μέρος μιας αλυσιδωτής αντίδρασης κατά την οποία τα αγγεία στον εγκέφαλο συστέλλονται και το αίμα δεν μπορεί επομένως να παρέχει επαρκές οξυγόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Χρησιμοποιούμε CO2 και οξυγόνο, τα φυσικά μόρια του σώματος για την κινητοποίηση της δικής του άμυνας από τις κρίσεις ημικρανίας. Η συσκευή εισπνοής διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με οξυγόνο μέχρι και 70% και έτσι σταματά η καταστρεπτική αλυσιδωτή αντίδραση» είπε ο Johansen, προσθέτοντας ότι η επίδραση της θεραπείας ξεκινά ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα.
Η πιλοτική μελέτη διεξήχθη το 2016-2017 και ένα από τα αποτελέσματά της ήταν η σημαντική ανακούφιση του πόνου με κάθε χρήση της συσκευής εισπνοής. Το 45% ένιωσε ανακούφιση την πρώτη φορά και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 78% τη δεύτερη φορά.
«Η μελέτη δείχνει μερικές πολύ σημαντικές φυσιολογικές επιδράσεις στο σώμα» είπε ο Johansen, ο οποίος διδάσκει επί του παρόντος στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Aarhus. Μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, έβαλε τη συσκευή εισπνοής προς παραγωγή μέσω της εταιρείας BalancAir.
Δεδομένου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα περιορίζεται στην ημικρανία με αύρα και περιέλαβε μόνο 11 ασθενείς, ο Johansen σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή που θα περιλαμβάνει επίσης ημικρανικούς ασθενείς χωρίς αύρα και χρόνια ημικρανία.