Η επιτυχής αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης Ιατρικής.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) πριν από τριάντα χρόνια, λιγότερο από το 20% των παιδιών γίνονταν καλά, ενώ σήμερα το ποσοστό πλήρους ίασης ανέρχεται στο 85%.Τα ποσοστά αυτά βγαίνουν στη δημοσιότητα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας (21-28 Ιουνίου). Η πρόοδος αυτή οφείλεται τόσο στην εξέλιξη πρωτοκόλλων χημειοθεραπείας και μεταμόσχευσης μυελού των οστών, όσο και στη βελτίωση της αντιμετώπισης των επιπλοκών τους.
Η εξατομικευμένη θεραπεία φαίνεται να είναι ο επόμενος σταθμός στην αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας, όπου η θεραπεία θα σχεδιάζεται για το κάθε παιδί ξεχωριστά με σκοπό την εκρίζωση της νόσου και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.
Χωρίς ακόμα να έχουν πλήρως διευκρινιστεί τα γενεσιουργά αίτια της παιδικής λευχαιμίας, η κλασική ιατρική, σήμερα, προσφέρει πλήρη θεραπεία στο 85% των παιδιών, που θα αρρωστήσουν με λευχαιμία.
Επίτευγμα των τελευταίων 30 χρόνων, αν σκεφτεί κανείς, ότι τη δεκαετία ‘60-‘70 η νόσος ήταν θανατηφόρα για το 80% των παιδιών.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου