Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη μέτρησε τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και τις απαντήσεις τους πριν και μετά από έναν μικρό ύπνο που έκαναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Sleep Research, υποδηλώνουν ότι μια περίοδος ύπνου μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ζύγιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων μιας απόφασης που πρόκειται να λάβουμε.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του University of Bristol και αποσκοπούσε στην κατανόηση του κατά πόσο μια σύντομη περίοδος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία ασυνείδητων πληροφοριών και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας και τον χρόνο αντίδρασης.

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων ύπνου επεξεργαζόμαστε πληροφορίες που δεν γνωρίζουμε με συνειδητό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι ο ύπνος βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, με αποτέλεσμα την αυξημένη επίγνωση όταν ξυπνάμε, δεν ήταν σαφές εάν απαιτείται κάποια μορφή συνειδητής πνευματικής διαδικασίας πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου για να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έκρυψαν πληροφορίες από τους εθελοντές, αλλά στην πραγματικότητα τις παρουσίασαν πολύ σύντομα με τρόπου που να μην  γίνουν συνειδητές. Οι κρυμμένες πληροφορίες υποβλήθηκαν στο υποσυνείδητο επίπεδο του εγκεφάλου.

Δεκαέξι υγιείς συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα. Οι εθελοντές είχαν δύο καθήκοντα, ένα που ήταν ασυνείδητο και άλλο ένα που ήταν συνειδητό κατά το οποίο έπρεπε απλά να απαντήσουν αν είδαν ένα κόκκινο ή μπλε τετράγωνο σε μια οθόνη. Οι συμμετέχοντες άσκησαν τα καθήκοντά τους και στη συνέχεια είτε έμειναν άγρυπνοι είτε πήραν ένα υπνάκο 90 λεπτών πριν επαναλάβουν το πείραμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο, οι ερευνητές μέτρησαν την αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα και την ανταπόκριση πριν και μετά τον ύπνο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και μια σύντομη περίοδος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των απαντήσεων και της επεξεργασίας πληροφοριώνΗ ομάδα που παρέμεινε ξύπνια σε όλη τη διάρκεια του πειράματος δεν παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις σε καμία από τις δύο εργασίες. Από την άλλη μεριά, η λήψη ενός υπνάκου βελτίωσε την ταχύτητα επεξεργασίας της “καλυμμένης” εργασίας – η οποία απαιτούσε μάθηση σε ασυνείδητο επίπεδο – αλλά όχι την εργασία που περιελάμβανε μνήμη και συνείδηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ο ύπνος σχετίζεται με βελτιώσεις της υποσυνείδητης επεξεργασίας των πληροφορικών που αποκτούνται κατά τη διάρκεια της αφύπνισης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και μια σύντομη περίοδος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των απαντήσεων και της επεξεργασίας πληροφοριών.

Είναι ήδη γνωστό ότι η διαδικασία απόκτησης γνώσης και ανάκλησης πληροφοριών ενισχύεται μετά από τον ύπνο. Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της αφύπνισης μπορεί ενδεχομένως να υποβληθούν σε κάποια πιο βαθιά και ποιοτική επεξεργασία στη διάρκεια του ύπνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης