«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν σωρεύσει μέσω του συστήματος αυτόματων επιστροφών, rebate και clawback, μια σειρά από χρέη, τα οποία είναι δυσβάσταχτα. Το ελληνικό κράτος χωρίς λόγο δημιουργεί μια σειρά από υπερχρεωμένες ελληνικές βιομηχανίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας χθες στη Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο.
Τόνισε ότι το σύστημα επιστροφών είναι δυσβάσταχτο, καθώς ο μέσος όρος των επιστροφών στην Ευρώπη, είναι 12% με 16% και εδώ φτάνουμε το 35%. Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή μέσα στις επιστροφές έχουν μπει και κονδύλια, τα οποία είναι κονδύλια πρόνοιας ή είναι κονδύλια τα οποία δεν αναλογούν ευθέως στη βιομηχανία. Όπως ανέφερε, η ΠΕΦ ζητά καταρχάς ο κλειστός προϋπολογισμός να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: Γενόσημα, απροστάτευτη αγορά, προστατευμένη αγορά και φάρμακα υψηλού κόστους, φάρμακα τα οποία διατίθενται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να μη «σκάσει η βόμβα» της ελληνικής βιομηχανίας στα χέρια κάποιου τα επόμενα χρόνια.
«Από τις 28 παραγωγικές μονάδες, εάν σήμερα κληθούμε να πληρώσουμε τα ληξιπρόθεσμα στον ΕΟΠΥΥ, το 80% θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Ή θα πρέπει να σταματήσουμε τις επενδύσεις και να μειώσουμε προσωπικό που δεν το έχουμε κάνει μέσα στην κρίση, ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο που εγώ δεν μπορώ να φανταστώ», τόνισε ο κ. Τρύφων.
Μ. Παπαταξιάρχης: Ίδια η δαπάνη φαρμάκου το 2009 και το 2019
«Η φαρμακευτική δαπάνη είναι η ίδια με εκείνη του έτους 2009», ανέφερε ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, μιλώντας χθες στη Βουλή, στη Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο, σε μια δήλωση που εξέπληξε αρκετούς από τους συμμετέχοντες βουλευτές. Ο κ. Παπαταξιάρχης εξήγησε ότι το ελληνικό κράτος το 2009 πλήρωνε πάνω από 5 δισ. και σήμερα πληρώνει 2,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έχουν μετακυλιστεί, εις βάρος της φαρμακοβιομηχανίας και των ασθενών.
Είναι γνωστό σε όλους το 1,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσει η βιομηχανία φέτος σε clawback και rebate και επίσης υπάρχει ένα ποσό πέραν του 1 δισ. ευρώ που αφορά τους ασθενείς, αλλά από αυτό το 1 δισ., τα 600 εκατ. αφορούν τα αποζημιούμενα φάρμακα. Τα άλλα είναι επιλογή του ασθενή να πληρώνει, είτε γιατί πληρώνει στο σύνολό του το ποσό του φαρμάκου, είτε γιατί αφορά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, βιταμίνες κ.ά.
Ο κ. Παπαταξιάρχης τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως ένα διαφορετικό μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση του ύψους του προϋπολογισμού σε ρεαλιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ωρίμανση των αναγκαίων αλλά μη υλοποιούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων. Στο μείγμα αυτό θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, συνυπευθυνότητα για την υπέρβαση της δαπάνης μεταξύ Πολιτείας και φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με συμφωνία συγκεκριμένης οροφής για το clawback. Επεσήμανε ότι η εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε προφανή καθυστέρηση στην εφαρμογή των ψηφισθέντων μεταρρυθμίσεων. Ζήτησε να υπάρξει εξαίρεση της πρόληψης από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (π.χ. δαπάνες εμβολιασμών), καθώς και εξαίρεση ειδικών κατηγοριών φαρμάκων τα οποία είναι σε έλλειψη ή σε ειδικό και ελεγχόμενο καθεστώς διάθεσης από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων (προϊόντα HIV, παράγωγα και προϊόντα αίματος), η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην έμμεση αύξηση του προϋπολογισμού. Τέλος, πρότεινε την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων και επίσημα από τη φαρμακοβιομηχανία ως δωρεάν παροχή και αφαίρεση του σχετικού ποσού από το clawback.