Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν υπό προϋποθέσεις (φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα, αποφυγή παχυσαρκίας, αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου κ.α.)

«Μάχη» με την επάρατο νόσο δίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 41.000 Έλληνες οι οποίοι διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με κάποια μορφή τουΣτην χώρα μας «μάχη» με την επάρατο νόσο δίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 41.000 Έλληνες οι οποίοι διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με κάποια μορφή του.

Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα (25%) στην Ευρώπη και τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο παχέος εντέρου, προστάτη και μαστού. Μάλιστα, ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών!

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Τρίτη η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών η ΕΑΕ πραγματοποιεί σήμερα μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωσή του για τις μορφές, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επάρατου νόσου. 

Η κεντρική της εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, με διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες, ενώ σε στεγασμένο χώρο εκτελείται δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος των πνευμόνων και συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος.

Δείτε τις δηλώσεις που έκανε στην κάμερα του zougla.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι παριστάμενοι να ανάψουν επιπλέοντα κεριά στο σιντριβάνι της πλατείας και να αφήσουν λουλούδια για να τιμήσει ο καθένας τους κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο που έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
 

Αιτίες και αντιμετώπιση της νόσου

Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας. «Συντονισμένη δράση απαιτείται για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση», ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Και πρόσθεσε, «το κράτος οφείλει να φροντίσει για μία καθαρή ατμόσφαιρα (αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις, άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών – σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας), να αυξήσει τους χρόνους και τους χώρους άθλησης, να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, να προωθήσει τη μεσογειακή διατροφή κ.α.».

Σύμφωνα με τον κ. Πισσάκα Γεώργιο, πρόεδρο της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, «η ακτινοθεραπεία δεν είναι στο σύνολό της μία ακριβή θεραπεία. Όμως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από το ελληνικό δημόσιο με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση: με βάση τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα».