Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Πρεμιέρα έκαναν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στον χορό πρώτοι μπήκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών – Ελληνικής Γλώσσας.
Στις 10.00, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα των Νέων Ελληνικών και της Ελληνικής Γλώσσας.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα της Ελληνικής Γλώσσας
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα στα Νέα Ελληνικά
Το zougla.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, άμεσα και έγκυρα, δημοσιεύει σχολιασμούς και απαντήσεις των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Διαβάστε το σχόλιο των φροντιστηρίων Πουκαμισάς για τα θέματα στα Νέα Ελληνικά:
Για πρώτη φορά εφέτος, οι υποψήφιοι της Γ΄ ΕΠΑΛ κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης που συνδυάζει τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Ως εκ τούτου, απουσιάζει η προηγούμενη εμπειρία παρόμοιων θεμάτων, για να υπάρξει μία συγκριτική αξιολόγησή τους. Το μη λογοτεχνικό κείμενο αφορούσε στον επίλογο του βιβλίου τού Yuval Noah Harari, καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας, με τίτλο: «Sapiens: Μία Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου» και πρόκειται για ένα απόσπασμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την κατανόησή του. Η ερώτηση «Σωστό / Λάθος», στη θέση της περίληψης, «προσφέρει» πολύτιμο χρόνο στους εξεταζομένους, την ίδια στιγμή που και οι υπόλοιπες ερωτήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια δυσκολίας. Εξαίρεση, ίσως, αποτελεί η ερώτηση Α2, η οποία κρίνεται απαιτητική, καθώς οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν την κριτική και αφαιρετική τους ικανότητα, για να συνδυάσουν τον τίτλο με το υπόλοιπο κείμενο. Η παραγωγή λόγου (3η δραστηριότητα / Α5) παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον βιωματικό τρόπο προσέγγισης του ζητουμένου (να εκφράσουν οι υποψήφιοι τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον).

Το, προς εξέταση, λογοτεχνικό κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους είναι το διήγημα «Ειδύλλιο», του Θ. Βαλτινού, στο οποίο ο αφηγητής περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας με μία νεαρή σκυλίτσα και αναρωτιέται αν πρέπει να την πάρει υπό την προστασία του, παραπέμποντας στον αλλοτριωτικό τρόπο ζωής στα αστικά «μεγαθήρια» και, συμβολικά, στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες, συχνά, είναι επιφανειακές και όχι οι επιθυμητές. Οι ερωτήσεις του λογοτεχνικού κειμένου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαβαθμισμένης δυσκολίας, καθώς ξεκινούν με την εύκολη Β1 και, σταδιακά, απαιτούν την προσοχή των μαθητών και την κριτική τους προσέγγιση. Ωστόσο, όλες οι ερωτήσεις βρίσκονται εντός του φυσιολογικού πλαισίου των γνώσεων που θα μπορούσαν να έχουν οι εξεταζόμενοι. 



Tο κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα
Στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ένα κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας περί μόλυνσης του περιβάλλοντος είχε «πέσει» και πάλι το 2013 στις Πανελλαδικές των ΓΕΛ.

Σύντομο βιογραφικό του Κωστή Παπαγιώργη
Ο Kωστής Παπαγιώργης (πραγματικό ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Νεοχώρι Υπάτης, 7 Νοεμβρίου 1947 − Αθήνα, 21 Μαρτίου 2014) ήταν Έλληνας δοκιμιογράφος, αρθρογράφος και μεταφραστής φιλοσοφικών έργων.
Γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης Φθιώτιδας, όπου εργαζόταν ως δάσκαλος ο πατέρας του. Στη συνέχεια έζησε στην Παραλία της Κύμης (1951-1960), στο Χαλάνδρι και εν τέλει στα Εξάρχεια, όπου και διέμεινε μέχρι τον θάνατό του.
Το 1966 πήγε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές νομικής και παρέμεινε εκεί για έναν χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί έως το 1975.
Παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν με καθηγητές τους Ντελέζ, Λιοτάρ και Σατελέ. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές νομικής ούτε αυτές της φιλοσοφίας.
Το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και επιδόθηκε στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων, αλλά και στη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων και βιβλίων. Εξέδωσε και το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα». Υπήρξε στενός φίλος του Χρήστου Βακαλόπουλου, για τον οποίο έγραψε και το βιβλίο «Γειά σου, Ασημάκη».
Είχε επίσης συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, διατηρώντας κατά καιρούς στήλες στην εφημερίδα «Επενδυτής», στο περιοδικό «Αθηνόραμα» και στην εφημερίδα «Lifo».
Το 2002 τιμήθηκε με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο μαρτυρίας – χρονικού για τον Κανέλλο Δεληγιάννη.
Ζούσε με τη γυναίκα του, Ράνια Σταθοπούλου. Πέθανε στις 21 Μαρτίου 2014.



Οι υποψήφιοι και οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Συνολικά 104.040 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ανώτατα και τεχνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ-ΤΕΙ) όλης της χώρας, κατά τις εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, ανά κατηγορία και είδος σχολείου κατατέθηκε ο εξής αριθμός αιτήσεων:
Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ την Πέμπτη 21 του μηνός.

Από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές στα ειδικά μαθήματα.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε σήμερα, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών, στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ζωγράφου.
Πώς σχολιάζουν οι υποψήφιοι τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν: 

Δείτε στιγμιότυπα:

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα