Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Ισχυρότερο από ποτέ θα είναι το νέο κύμα καύσωνα που ήδη πλήττει την χώρα, καθώς μέσα στο επόμενο 48ωρο η θερμοκρασία θα χτυπήσει «κόκκινο», φθάνοντας ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή. Η Ελλάδα κατά τόπους θα θυμίζει «καμίνι», τόσο εξαιτίας της ανόδου του υδραργύρου, όσο και λόγω του μεγάλου θερμικού πεδίου που έχει αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές  από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδεχόμενο νέων αναζωπυρώσεων παραμένει πάντα ορατό, καθώς οι άνεμοι που πνέουν κατά τόπους δεν αποτελούν σύμμαχο για τις Πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την πλήρη κατάσβεση των διάφορων μετώπων.  

Η ατμόσφαιρα λοιπόν, αναμένεται να είναι αποπνικτική το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας της ζέστης, της άπνοιας και της υγρασίας σε αρκετές περιοχές  σε συνδυασμό πάντα και με τα βλαβερά σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις πυρόπληκτες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καμίνι» όλη η χώρα – Νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη

Αναλυτικά η καιρική πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Στους 44 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος κατά τόπους, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα αγγίξει τους 45 βαθμούς. Παράλληλα ένα τρίτο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που αναφέρεται στο θερμό κύμα το οποίο προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Την Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν: 

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Ο προγνώσεις ανά ημέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα φθάσει στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 με 40 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοι 2 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα παράκτια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και στα ηπειρωτικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ: Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ: Καιρός: Αίθριος.Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 28 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Που θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες

ΑΘΗΝΑ : Παρασκευή 21/7 : 41°C, Σάββατο 22/7 : 41-42°C, Κυριακή 23/7 : 43-45°C, Δευτέρα 24/7 : 39-40°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Παρασκευή 21/7 : 38°C, Σάββατο 22/7 : 38-39°C, Κυριακή 23/7 : 39-40°C, Δευτέρα 24/7 : 34-35°C

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον παρατεταμένο καύσωνα

Στις πιο ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, ήτοι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θαλάσσια ακτογραμμή,  η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα οι μπλέον ευπαθείς περιοχές είναι τα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεσσαλικός κάμπος, τα πεδινά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, τα πεδινά της κεντρικής Εύβοιας, η κεντρική και η δυτική Αττική και τα πεδινά της ανατολικής και της νότιας Πελοποννήσου.

Ο χάρτης για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας -Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο-, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/7 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και στο Αιγαίο.

Ανέβαλλε το ταξίδι για το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός

Η σοβαρότητα της κατάστασης των προηγούμενων ημερών με τις πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, αναβάλλοντας την εκεί παραμονή του. Παράλληλα πέραν των συνεχών συσκέψεων υπό τον Πρωθυπουργό, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα αιτήθηκε προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και την συνδρομή με επίγειες και εναέριες δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η ανταπόκριση ήταν άμεση με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών αλλά και επίγειων μέσων από πολλές χώρες.

Τα μέσα που συνδράμουν τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από το εξωτερικό

Έτσι μετά τα επίσημα αιτήματα της Πολιτικής Προστασίας και τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με ομολόγους του, μέχρι σήμερα συνδράμουν τις δυνάμεις τους Πυροσβεστικού Σώματος που είναι στο πεδίο των πυρκαγιών, τα παρακάτω επίγεια και εναέρια μέσα από το εξωτερικό:

Μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ιταλία: Δύο αεροσκάφη CL-415 (ενταγμένα στο rescEU, άφιξη 18/7, αναχώρηση 22/7).

Γαλλία: Δύο 2 αεροσκάφη CL-415 (άφιξη 18/7, αναχώρηση 24/7).

Ρουμανία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα (άφιξη 19/7), επιπλέον 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα (αναχώρηση από Ρουμανία 21/7).

Σλοβακία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα (20/7).

Πολωνία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα (21/7).

Κύπρος: Δύο air tractors (άφιξη 21/7).

Κροατία: Ένα CL-415 (ETA 21/7, 13:00, μέσω rescEU).

Βουλγαρία: Υπό διερεύνηση 50 άτομα, 10 οχήματα.

Σε διμερές επίπεδο:

Ισραήλ: Δύο Air-Tractors, άφιξη 20-7-2023.

Ιορδανία: Δύο Mi-26 (ETA 21/7, 16:00) και δύο Super Puma (ETA 21/7, 16:00), μέσω Ρόδου.

Ειδικοί ΝΑSΑ: Ο  θερμότερος Ιούλιος στον πλανήτη

Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» στον πλανήτη Γη, εκτίμησε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA.

Έχουν ήδη καταρριφθεί πολλά ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο, σύμφωνα με εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, που συνδυάζουν δεδομένα από σταθμούς στη Γη και από δορυφόρους για να δημιουργήσουν μοντέλα που επιτρέπουν να γίνουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Αν και τα δύο εργαλεία έχουν κάποιες διαφορές το ένα από το άλλο, η τάση ανόδου των θερμοκρασιών είναι αναμφισβήτητη και πιθανόν θα αντανακλάται στις μηνιαίες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, εξήγησε ο Γκάβιν Σμιτ, επικεφαλής κλιματολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, σε δημοσιογράφους.

Προχθές Τετάρτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος προέβλεψε πως ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, έπειτα από τον Ιούνιο που ήδη έσπασε κάθε ρεκόρ.

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Σμιτ, για να προσθέσει στη συνέχεια:«Κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα κατεδαφίζουν τα ρεκόρ».

Και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που «μόλις ενέσκηψε».

Το Ελ Νίνιο είναι κυκλικό κλιματικό φαινόμενο, η πηγή του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αν και το Ελ Νίνιο διαδραματίζει κάποιον μικρό ρόλο στις τρέχουσες παρατηρήσεις, «βλέπουμε ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας να καταρρίπτονται ακόμα και πέρα από τους τροπικούς, πολλούς μήνες τώρα», σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

«Και προβλέπουμε πως αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κλιματολόγος, «καθώς συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα αυξάνουν την πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πιθανότητα αυτή είναι «50-50», κατά τους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιτ, άλλοι επιστήμονες όμως θεωρούν πως φθάνει ως ακόμα και το 80%, διευκρίνισε.

«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ενισχύεται αυτή τη στιγμή και θα φθάσει στην κορύφωση στα τέλη αυτής της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Σμιτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης