Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του “Νέκταρ” και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους. Επίσης εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα και τα αγγεία της Σάμου ήταν ξακουστά το 550 π.Χ.
Από την Ικαρία απέχει 10 μίλια, ενώ από τη Μικρασιατική ακτή χωρίζεται με δίαυλο πλάτους μόλις 1300 μ.. Το μέγιστο μήκος της νήσου από Δ. προς Α. είναι 26 μίλια και το μέγιστο πλάτος της από Β. προς Ν. είναι 11 μίλια ενώ το μέγιστο υψόμετρο είναι 1443 μ. (κορυφή του όρους Κερκετεύς). Η δε περίμετρος της ακτογραμμής της φθάνει τα 86 ναυτικά μίλια και η συνολική της επιφάνεια 477 τ.χλμ.
Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή ο επταστάδιος πορθμός, στην αρχαιότητα), που στο ύψος του Ποσειδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα).
Η οικονομία της Σάμου δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία, τη δασοκομία αλλά και τις εξορύξεις. Το νησί παράγει πολλά εκλεκτά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, αρχικά, τα πανέμορφα, χειροποίητα μουσικά όργανα της παράδοσής μας που κατασκευάζονται στο οργανοποιείο του Πυθαγορείου αλλά και αξιόλογα έργα τέχνης, φτιαγμένα στο χέρι. Εδώ μπορείτε να βρείτε και όμορφα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι.
Κατά τα άλλα, η Σάμος έχει υπέροχο θυμαρίσιο μέλι που μάλλον θα σας συνοδεύει κατά την επιστροφή, καλό ούζο, εξαιρετικό λάδι και πολύ καλό ντόπιο καλλυντικό σαπούνι. Πιο πολύ φημίζεται όμως για τα κρασιά της που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη κερδίζοντας τους πιο απαιτητικούς οινογνώστες.
(πηγές:www.wikipedia.com, www.visitgreece.gr)