Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή ο επταστάδιος πορθμός, στην αρχαιότητα), που στο ύψος του Ποσειδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα).
Αξιοθέατο της Σάμου είναι και οι καταρράκτες, όπου από το Ποτάμι μπορεί κανείς να ξεκινήσει για να τους επισκεφτεί. Οι καταρράκτες είναι νερό του ποταμιού που πέφτει από ψηλά και σχηματίζει μια μικρή λιμνούλα. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή. Σημαντικά άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι τα εξής:
Ηραίον Σάμου. Το Ηραίον Σάμου βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο και είναι αφιερωμένο στην θεά Ήρα.
Ευπαλίνειο Όρυγμα. Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο στην αρχαία σήραγγα που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως τοΑμφίστομο όρυγμα.
Σπήλαιο του Πυθαγόρα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Το μουσείο στεγάζεται σε δυο κτίρια. Το παλιό μουσείο του 1912, το λεγόμενο Πασχάλειον αρχαιοφυλάκειον και το νέο Μουσείο.
Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου. Η Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου που στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτιρίου.
Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου.
Παραλίες Σάμου
Από τις πιο γνωστές παραλίες της Σάμου είναι:
- Βόρεια της Σάμου. Κοκκάρι, Λεμονάκια, Τσαμαδού, Αυλάκια, Τσαμπού, Κάμπος, Σβάλα (Περιοχή Τσάρλη), Άγιος Νικόλαος, Λιμάνι Καρλόβασου, Ποτάμι, Μικρό Σεϊτάνι, Μεγάλο Σεϊτάνι.
- Βορειοανατολικά της Σάμου. Γάγκου, Κέρβελη.
- Νοτιοανατολικά της Σάμου. Ποσειδώνιο, Κλήμα, Μυκάλη, Ψιλή Άμμος, Παραλία Πυθαγορείου, Ηραίον.
- Νοτιοδυτικά της Σάμου. Τσόπελα, Συκιά, Πεύκος, Όρμος Μαραθοκάμπου, Κάμπος Μαραθοκάμπου ή Βοτσαλάκια, Άσπρες, Λιμνιώνας, Πλάκα, Βάρσαμο.
(πηγές: www.wikipedia.com, www.visitgreece.gr)