Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο, αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Νησί των έντονων αντιθέσεων, η Ρόδος συνδυάζει αρμονικά το μεσαιωνικό με το παραδοσιακό στοιχείο, τις δαντελένιες παραλίες με τα πευκόφυτα βουνά, ορεινά χωριά με παραθαλάσσιους οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά μνημεία και κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα με παραδοσιακά καταλύματα σχηματίζοντας έναν ασυναγώνιστο προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε προσδοκία.

Η πλούσια ιστορία της είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά του νησιού αφού κάθε κατακτητής που πέρασε άφησε έντονο το στίγμα του. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 4ο αι. π.Χ., όταν υψώθηκε ο περίφημος Κολοσσός, έργο του Λίνδιου Χάρη, μαθητή του Λυσίππου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 155 μ.Χ. Πέρσες, Άραβες, Σαρακηνοί και Σελτζούκοι εγκαταστάθηκαν στο νησί, ενώ το 1309 κατέφθασαν στο νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ανακαίνισαν το κάστρο με μια μοναδική στην Ευρώπη οχύρωση. Αποτέλεσε την έδρα τους ως το 1522, οπότε και κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Το 1912 πέρασε στους Ιταλούς και το 1948 ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην ελληνική επικράτεια.

Τα αξιοθέατα της εντός των τειχών μεσαιωνικής πόλης είναι αναρίθμητα, ενώ ξεχωρίζουν τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης μπροστά στην πύλη του ναύσταθμου, το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου στη βορειοδυτική γωνιά της πόλης, η μοναδική Οδός των Ιπποτών με τα ιπποτικά κτίρια του 14ου αιώνα, και πολλά ακόμα. Τα τείχη της καστρούπολης, τα οικοδόμησαν οι Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ (Ιωαννίτες Ιππότες). Ενίσχυσαν την προϋπάρχουσα βυζαντινή οχύρωση, δημιουργώντας ένα μοναδικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τείχη διαθέτουν επιβλητικές πύλες, -από τις οποίες ξεχωρίζουν η Πύλη Αμπουάζ και η Θαλασσινή Πύλη -, όπως επίσης εντυπωσιακούς πύργους, γέφυρες και τάφρους.

Η Ρόδος έχει αρκετά βουνά, τα οποία έχουν ενδιαφέρον, τόσο για τους πεζοπόρους-φυσιολάτρες, που μπορούν να περπατήσουν στα ορεινά μονοπάτια, όσο και για τους λάτρεις του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς σε αρκετά από αυτά υπάρχουν αρχαία και βυζαντινά μνημεία.

Το πιο ψηλό βουνό της Ρόδου είναι ο Ατάβυρος, με υψόμετρο 1.240 μ. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Έμπωνας και Άγιος Ισίδωρος και στην κορυφή του υπάρχουν λείψανα του ναού του Διός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ακραμύτης, είναι ένα πευκόφυτο βουνό με υψόμετρο 850 μέτρα.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένα δασώδες βουνό με υψόμετρο 800 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το βουνό Τσαμπίκα με υψόμετρο 350 μέτρα, όπου στην κορυφή του βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκα.

Το Φιλέρημο είναι ένα καταπράσινο βουνό με υψόμετρο 280 μέτρα.


Γνωρίστε την! Η Ρόδος θα σας μαγέψει!


(πηγές:www.visitgreece.gr, www.wikitravel.org, www.rhodes.gr, www.wikipedia.com, office.microsoft.com/en-us/images/, www.morguefile.com) 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης